Με τη προσοχή στραμμένη στις τιμές οι βαμβακοπαραγωγοί

Σύμφωνα με παραγωγούς αλλά και εκκοκιστές από τα μέχρι στιγμής δείγματα η παραγωγή φαίνεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20% περίπου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο δεκαήμερο η συλλεκτική περίοδος στα βαμβακοχώραφα του νομού με τους αγρότες να σπεύσουν να συλλέξουν την φετινή σοδειά. Στα χωράφια που δεν επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες λόγω υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού ξεκίνησε η συλλεκτική περιόδους με τους αγρότες πλέον να εστιάζουν την προσοχή στις καιρικές συνθήκες, ευελπιστώντας ότι θα συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές προκειμένου να καταφέρουν να συλλέξουν την παραγωγή από τα χωράφια τους.

Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο μήνα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις φαίνεται πως επηρέασαν την παραγωγή ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν σημειώθηκαν πλημύρες. Αυτό φαίνεται σήμερα και από την ποιότητα του βαμβακιού, η οποία σύμφωνα με εκκοκκιστές στην πλειονότητα είναι σχετικά μέτρια.

Αναφορικά με τις αποδόσεις σύμφωνα με παραγωγούς αλλά και εκκοκιστές από τα μέχρι στιγμής δείγματα φαίνεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20% περίπου.

Σημειωτέον ότι μέχρι και σήμερα οι αποδόσεις ακόμη και σε δυνατά και καλοφροντισμένα χωράφια είναι κάτω των 400 κιλών ανά στρέμμα, όταν την περσινή χρονιά άγγιζε και ξεπερνούσε τα 430 κιλά ανά στρέμμα.

«Η συλλογή του βαμβακιού βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα για την φετινή παραγωγή. Σαφώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο μήνα και οι ισχυρές βροχοπτώσεις επηρέασαν το προϊόν και υποβάθμισαν το βαμβάκι. Θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε για να βγάλουμε τα συμπεράσματα το αμέσως επόμενο διάστημα. Ας μην ξεχνούμε ότι ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής καταστράφηκε λόγω των πλημμυρών.», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Αχιλλέας Λιούτας.

Τα βλέμματα των αγροτών στην παρούσα φάση στρέφονται στις τιμές. στην παρούσα φάση το βαμβάκι παραδίδεται με ανοιχτή τιμή, η οποία μπορεί να κλειστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λιούτας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σήμερα δίνεται προκαταβολή παράδοσης 0,36 λεπτά του ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός θέλει να κλείσει την τιμή μπορεί να το πράξει. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΤ δίνεται η τιμή των 40,5 λεπτά του ευρώ ενώ σε 10 ποικιλίες βαμβακιού δίνεται επιπλέον 2 λεπτά του ευρώ και σε άλλες 5 ποικιλίες, επιπλέον 3 λεπτά του ευρώ.

Πάντως μέχρι και σήμερα η πλειονότητα των αγροτών αποφασίζει να μην κλείσει την τιμή με την ελπίδα της ανόδου των τιμών.