Μέτρα για τους πολίτες και το ΚΥΦ ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι αιτούνται αυτές οι προτάσεις να υιοθετηθούν από το δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας, καλώντας να γνωμοδοτήσει θετικά στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του, όποτε αυτή συμβεί

Σειρά μέτρων για την προστασία της δημόσιας Υγείας και της οικονομικής στήριξης των πολιτών από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού αιτείται η δημοτική παράταξη του Δήμου Φαρκαδόνας και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ευαγγελία Στεργίου και Αφροδίτη Βανακάρα.

Μάλιστα οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι αιτούνται αυτές οι προτάσεις να υιοθετηθούν από το δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας, καλώντας να γνωμοδοτήσει θετικά στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του, όποτε αυτή συμβεί.

Μέσω των προτάσεων συγκαταλέγονται μέτρα για τους πολίτες αλλά και την νοσηλευτική μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή μας, το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας.

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Η επέλαση του κορονοϊού και στη χώρα μας το τελευταίο δίμηνο έχει καταδείξει με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο την κατάσταση στην οποία οδήγησαν το υγειονομικό μας σύστημα οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της εμπορευματοποίησης της Υγείας καθώς και η υποχρηματοδότηση της Υγείας – Πρόνοιας – Φαρμάκου  και Έρευνας που με συνέπεια εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Ελήφθησαν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, όχι μόνο για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού αλλά και για την προστασία του συστήματος Υγείας που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και για να αποφύγουν οι κυβερνώντες την δίκαιη λαϊκή αντίδραση. Οι υγειονομικοί στις κινητοποιήσεις τους παρουσίασαν την τραγική κατάσταση στο χώρο της Υγείας και πρόβαλλαν τα πάγια αιτήματά τους για ολόπλευρη θωράκιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αιτήματα που η κυβέρνηση οφείλει να ικανοποιήσει. Και στο δήμο μας βιώνουμε την αποδόμηση της Υγείας βλέποντας το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας να έχει αποψιλωθεί ακόμα και από βασικές ειδικότητες γιατρών, από νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να λειτουργούν υποτυπωδώς το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, να λείπει συχνά ακόμη και υγειονομικό υλικό. Παράλληλα πολύτιμη ήταν η συμβολή της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» στην ποιότητα ζωής συμπολιτών μας που ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια βαίνει αυξανόμενος. Αυτοί οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μαστίζονται από την ελαστική εργασία ενώ οι μονιμοποιήσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση συνιστούν σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών και αφορούν μόνο όσους εργαζόμενους έχουν μείνει στη δομή.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων ενώ ενδέχεται η επαναλειτουργία των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την 1η Ιούνη. Ήδη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι αναφορικά με τους όρους επαναλειτουργίας των σχολείων καθώς η κυβέρνηση αγνόησε σχετικά αιτήματα συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών. Ο δήμος πρόκειται να επωμιστεί σημαντικό μέρος της ευθύνης και του βάρους σε ότι αφορά την διαφύλαξη της υγείας όλων όσων θα βρίσκονται στις σχολικές δομές.

Τέλος είναι αναγκαίο να λάβουμε υπόψη τα οικονομικά πλήγματα που δέχτηκαν οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του δήμου μας εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας αλλά και το γεγονός της επιδείνωσης αυτών των αρνητικών συνεπειών στο επόμενο διάστημα. Και αυτό διότι είναι καταφανής η επιδίωξη της κυβέρνησης, μέσω των μέτρων που λαμβάνει, την επόμενη μέρα της πανδημίας να φορτώσει τα οικονομικά βάρη, για άλλη μια φορά, στα λαϊκά στρώματα.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρκαδόνας, εξαντλώντας τα όποια περιθώρια υπάρχουν, να πάρει άμεσα μια σειρά μέτρων προς όφελος των συμπολιτών μας, συμβάλλοντας στην διαφύλαξη της υγείας και της οικονομικής τους επιβίωσης. Από αυτήν την άποψη εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαρκαδόνας να αποφασίσει την έγκριση των παρακάτω προτάσεων πολλές εκ των οποίων αποτελούν και θέσεις σωματείων και φορέων της περιοχής μας:

·         Την διεκδίκηση της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας με όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, την άμεση αντικατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού στο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο με σύγχρονο, την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό, υλικοτεχνικό και υγειονομικό υλικό με κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις πάγιες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας αλλά και σε επόμενη ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας.

·         Την εξασφάλιση της τήρησης της απόστασης του 1,5 μέτρου από μαθητή σε μαθητή εντός των αιθουσών.

·         Την δωρεάν εξασφάλιση για το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών των ατομικών μέσων ατομικής προστασίας και μέσων υγιεινής και αντισηψίας.

·         Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολικών μονάδων προκειμένου να διασφαλίζεται η καθημερινή απολύμανση των αιθουσών δύο φορές (όπως προβλέπει το υπουργείο) και σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση των προαυλίων των σχολείων.

·         Την παρέμβαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία. 

·         Την επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι.

·         Την διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτήρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους.

·         Την εξασφάλιση μέτρων προστασίας για τους εργαζομένους στο Δήμο.

·         Την απαλλαγή των καταστηματαρχών από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για το διάστημα που είναι κλειστά.

·         Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και τώρα είναι κλειστά.

·         Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα που είναι κλειστά.

·         Την άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

·         Την εξασφάλιση πως η ρύθμιση χρεών των 100 δόσεων δεν θα διαταραχθεί για το διάστημα που διαρκούν τα μέτρα.

·         Την διασφάλιση της συνεχούς παροχής νερού στα νοικοκυριά, καμία διακοπή υδροδότησης για απλήρωτους λογαριασμούς και επανασύνδεση υφιστάμενων διακοπών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·         Την διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ, προκειμένου να εξασφαλίζεται μεταξύ άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους συμπολίτες μας που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

·         Να διεκδικηθεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας του κορονοϊού (κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να διαθέσουν τα κρέατα στην αγορά, παραγωγοί που δεν κατάφεραν να διαθέσουν προϊόντα τους εξαιτίας απαγορεύσεων λειτουργίας λαϊκής, κ.α.).

·         Την διεκδίκηση πάγιας, γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης.

KRINI LIVE