Μικρή οικονομική ανάσα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Πιστώνονται αύριο το μεσημέρι τα χρήματα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης ανακουφίζοντας εν μέρει τους αγρότες

Από το μεσημέρι της Τετάρτης θα ξεκινήσουν να ζεσταίνονται οι κρύες πλέον τσέπες των Τρικαλινών αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και των υπολοίπων όλης της χώρας. Από το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να πιστωθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα μπορούν να τα δουν από το απόγευμα της ίδιας ημέρας στους λογαριασμούς τους.

H διαδικασία πίστωσης των προκαταβολών ενιαίας ενίσχυσης βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς έχουν οριστικοποιηθεί οι λίστες των δικαιούχων και αναμένεται η παράδοση του υλικού με τις τελικές καταστάσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διαχειρίζεται ως γνωστόν τον λογαριασμό με τις επιδοτήσεις (ΕΛΕΓΕΠ).

Η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης αναμένεται να ανακουφίσει εν μέρει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις. Ειδικά για όλους εκείνους που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου μήνα τα χρήματα της προκαταβολής θα συμβάλουν στην κάλυψη των οποιοδήποτε υποχρεώσεων προκύπτουν σήμερα και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Τα χρήματα που θα λάβουν οι αγρότες αντιστοιχούν στο 70% του 70% της ενιαίας (μείον το πρασίνισμα) και αντιστοιχεί σε 600 εκατομμύρια ευρώ περίπου για 560.000 δικαιούχους.

Το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων αναμένεται να πιστωθεί το διάστημα πριν τα Χριστούγεννα, κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την διαδικασία.

Επίσης το πιθανότερο τη Παρασκευή αναμένεται και η αποζημίωση των προβατοτρόφων για τη ζημιά του Πάσχα από τον κορωνοϊό (αντιστοιχεί σε 3,8 ευρώ περίπου ανά ζώο)

Εντωμεταξύ όπως ανέφερε στην τηλεοπτική εκπομπή «Θεσσαλών Γη», ο συντοπίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, η γενναία προκαταβολή της αποζημίωσης στο 100- της ζημιάς που υπέστησαν οι αγρότες από τη θεομηνία του Σεπτέμβριου, αναμένεται να αρχίσει να καταβάλλεται τέλη Οκτώβρη, προς αρχές Νοέμβρη. Αναμένεται στη Βουλή η ψήφιση της σχετική τροπολογία στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε από το 80% να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο 100%.


1 σχόλιο