Μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του Μαστού

Δύσκολη η πρόληψη στο νομό Τρικάλων – Δεν γίνονται ακόμη μαστογραφίες στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού που κάθε χρόνο προσβάλει πολλές γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές φορές επισημαίνουμε προς το γυναικείο πληθυσμό ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, ότι θα πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση της μαστογραφίας ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να μην εντοπιστεί εγκαίρως ενδεχόμενος καρκίνος.

Δυστυχώς, κι ενώ καλούμε σε ευαισθητοποίηση και ενημέρωση από κάθε πλευρά, το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων εξακολουθεί να μην έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μαστογραφίες τη δεδομένη χρονική περίοδο. Ενώ διαθέτει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό, η πολυπόθητη ενίσχυση με προσωπικό ακόμη είναι σε αναμονή με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να διενεργούνται μόνο οι απαραίτητες εξετάσεις στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.

Ακόμη και με την έλευση ενός μόνιμου γιατρού μετά την προκήρυξη που βρίσκεται στα σκαριά, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Το κενό ωστόσο θα πρέπει να καλυφθεί ώστε το Νοσοκομείο να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των γυναικών της περιοχής.

H Μαστογραφία, μετά από μακροχρόνιες μελέτες, έχει καθιερωθεί ως η πλέον αποτελεσματική μέθοδος πληθυσμιακού ελέγχου γυναικών για την ανακάλυψη και έγκαιρη αντιμετώπιση ασυμπτωματικών καρκίνων μαστού. Η γενίκευση της εφαρμογής της έχει συμβάλει σημαντικά, τις τελευταίες δεκαετίες, στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο μαστού.

Το πρόγραμμα μαστογραφικού ελέγχου πρέπει να καθορίζεται από εξειδικευμένο γιατρό ή Κέντρο Μαστού ξεχωριστά για κάθε γυναίκα και καθορίζεται από τον εξατομικευμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού.Για την εκτίμηση κινδύνου λαμβάνονται υπ΄όψιν το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, η παρουσία παθογόνων μεταλλάξεων σε γονίδια, η πυκνότητα του μαστού και άλλοι παράγοντες. Για την εκτίμηση του κινδύνου χρησιμοποιούνται και αλγόριθμοι μαθηματικών μοντέλ