Μειωμένες οι παραγωγές πεπονιού στην περιοχή των Πελινναίων

Η καιρική αστάθεια προκάλεσε τον μήνα Ιούνιο προκάλεσε απώλεια στην παραγωγή, όπως φυσικά και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή

Μπορεί σε κάποιες των περιπτώσεων οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούνιο να στάθηκαν ωφέλιμες σε ορισμένες καλλιέργειες και δη στο καλαμπόκι και τα σιτηρά. Ωστόσο στην περίπτωση της καλλιέργειας πεπονιού η αστάθεια των καιρικών συνθηκών και η εναλλαγή των υψηλών θερμοκρασιών κατά τις ώρες της ημέρας και η σημαντική πτώση του υδραργύρου τις βραδινές ώρες, αποτέλεσαν συνέπεια να μην καρποφορήσουν τα φυτά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το νέο χτύπημα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια ήρθε με τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Ιούνιο και με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν αργότερα, προκαλώντας ιδιαίτερες ζημιές στις καλλιέργειες.

Στο νομό Τρικάλων και δη στην περιοχή των Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος στρεμματικός όγκος κυριαρχεί έκδηλη απογοήτευση καθώς η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα φτωχή σε παραγωγή.

Όπως εξηγούν οι παραγωγοί της συγκεκριμένης περιοχής παρότι ο φόβος τους με την έναρξη της καλλιέργειας εστιαζόταν στην εμφάνιση μύκητα, κάτι αντίστοιχο που συνέβαινε τα προηγούμενα έτη, δεν επιβεβαιώθηκε. Το μεγάλο αγκάθι της φετινής χρονιάς δεν υπήρξε ο μύκητας, (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αλλά οι καιρικές συνθήκες. Κι αυτό φάνηκε την περίοδο του Ιουνίου όπου τα φυτά έδεναν καρπούς και οι εναλλαγές των θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας και νύχτας «σόκαραν» τα φυτά. Τα άνθη των φυτών εξαιτίας των καιρικών εναλλαγών και ο καρπός καταστρεφόταν με αποτέλεσμα σήμερα η παραγωγή να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με παρελθόντα έτη. Φυσικά οι βροχοπτώσεις στα τέλη του Ιούνη και οι υψηλές θερμοκρασίες ήρθαν να προκαλέσουν νέα προβλήματα με σημαντικότερα εκείνα στην παρούσα φάση της ραγδαίας ωρίμανσης που αποτέλεσε την αφορμή για σάπισμα του προϊόντος.

Αναφορικά με τις τιμές, παρότι αρχικά υπήρχε μια κάμψη και το προϊόν πωλούνταν για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο ως προς 0,12 – 0,13 λεπτά του ευρώ, πλέον πωλείται στα 0,30 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με παραγωγούς, κι αυτό οφείλεται στις ελλείψεις που παρουσιάζονται. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα που η τιμή είναι η προαναφερόμενη οι παραγωγοί δεν έχουν να διαθέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες που θα τους άφηναν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στην τσέπη.

Αναφορικά με την παραγωγή των καρπουζιών κι εκείνη συναντά τα ίδια προβλήματα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Αναφορικά με τις τιμές σύμφωνα με παραγωγούς κυμαίνονται στα 0,15 λεπτά του ευρώ.