Μειωμένες κατά 70% οι ποσότητες μελιού στο νομό Τρικάλων

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος δεν ευνοούσαν τον κλάδο και την παραγωγή που κινήθηκε σε πτωτικά επίπεδα

Μία από τις χειρότερες χρονιές διανύουν οι μελισσοπαραγωγοί στην περιοχή της Φαρκαδόνας αλλά ταυτόχρονα και στο νομό Τρικάλων. Όπως αναφέρουν οι μελισσοκόμοι, η παραγωγή μελιού είναι 70% μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Που οφείλεται όμως η χαμηλή παραγωγή;

Καταρχάς, έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος και οι οποίες δεν ευνοούσαν τον κλάδο. «Δυστυχώς οι βροχοπτώσεις της Άνοιξης, οι δραματικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν βοήθησαν το έργο των μελισσών» τόνισε σχετικά, ο πρόεδρος των τρικαλινών μελισσοκόμων κ. Κώστας Θάνος. Να σημειωθεί δε ότι, η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος σχεδόν ανύπαρκτος σε ότι αφορά το κομμάτι αποζημιώσεων αλλά και στήριξης από πλευράς της πολιτείας. Οι συνέπειες λοιπόν σε πρώτο πλάνο για τους παραγωγούς μελιού είναι οικονομικές και δυσβάσταχτες για όσους θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό τον τόσο σημαντικό κλάδο.

Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να δούμε τη μειωμένη παραγωγή μελιού και κατ’ έπέκταση τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών στην περιοχή από πιο διευρυμένη σκοπιά. Όπως ανέφερε ο κ. Θάνος, ο αγροτικός πληθυσμός, στο μεγαλύτερο ποσοστό συνεχίζει να κωφεύει στις εκκλήσεις τους που αφορούν στους ψεκασμούς  όχι μόνο για τα είδη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρήση τους. Οι ώρες ψεκασμού είναι καθοριστικές για την επιβίωση της μέλισσας. Αγνοούν δε τα οφέλη της μέλισσας στο χωράφι και στην αύξηση της παραγωγής με αποτέλεσμα κάνοντας ζημιά στον πληθυσμό των μελισσών, να καταστρέφουν κι ένα σημαντικό μέρος της ίδιας τους της καλλιέργειας.