Να σχεδιαστούν και εκτελεστούν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας» για το ζήτημα των πλημμυρών

Προσκλητήριο προς την δημοτική Αρχή να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τα έκτακτα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής μας, εξαιτίας των πλημμυρών, απευθύνουν οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φαρκαδόνας κ.κ. Ευαγγελία Στεργίου και Αφροδίτη Βανακάρα.

Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι καλούν την δημοτική Αρχή να προτείνει μέτρα ανακούφισης καθώς και να διεκδικήσει επίλυση των χρόνιων δυσχερειών και αναγκών από τα συναρμόδια υπουργεία και τις σχετικές υπηρεσίες.

Για πολλοστή φορά ο δήμος Φαρκαδόνας πλήττεται από τις πλημμύρες και τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες. Μεγάλες είναι οι καταστροφές στον Κλοκοτό, Κεραμίδι, Φαρκαδόνα, Ζάρκο και Πηνειάδα. Eκτάσεις με σιτηρά, καλαμπόκι, τριφύλλι κ.α., καθώς και εκτάσεις στις οποίες είχε ήδη γίνει προετοιμασία – προκειμένου να ακολουθήσει η σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού ή άλλων προϊόντων- έχουν πληγεί και εμποδίζεται οποιαδήποτε αγροτική εργασία.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η εκτέλεση κάποιων μικρών έργων καθαρισμού και κοπής δέντρων, που βρίσκονταν στις όχθες του Πηνειού, επιδείνωσαν το πρόβλημα. Η πλημμύρα παρέσυρε ποσότητες κομμένων κλαδιών και τις άπλωσε στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Συνεπώς οι αγρότες, προτού ξανασπείρουν τη γη τους, θα πρέπει να διαθέσουν επιπλέον χρόνο και κόπο για να την καθαρίσουν.

Οι δυο σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας» μιλούν για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών, εγγειοβελτιωτικών, αποστραγγιστικών και άλλων αναγκαίων μέτρων στο δήμο Φαρκαδόνας και γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλία που οδηγούν κάθε φορά στο ίδιο σκηνικό. Υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, διότι εκεί διοχετεύονται οι τεράστιοι όγκοι νερού των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Επακόλουθο αυτών είναι οι καταστροφές – κυρίως- σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες, και συχνά σε κτηνοτροφικές υποδομές που υπάρχουν στις πληττόμενες περιοχές.

Υποστηρίζουν ότι οι ευθύνες ξεκάθαρα βαραίνουν το σύνολο των δημοτικών αρχών του δήμου Φαρκαδόνας, την περιφέρεια. Αλλά και οι κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν είναι αμέριστες ευθυνών, καθώς εδώ και δεκαετίες στηρίζουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και έργα της λεγόμενης «βιώσιμης αστικής ανάπτυξης» αφειδώς, με πολλά εκατομμύρια. Βέβαια, αυτή η ανάπτυξη ουδεμία σχέση έχει με την ανάπτυξη και ευημερία των μικρομεσαίων αγροτών και γενικότερα των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Φαρκαδόνας εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγρότες που επλήγησαν, στηρίζει τα διαχρονικά αιτήματα του αγροτικού κινήματος που διεκδικεί:

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες στο 100% από τον ΕΛΓΑ ή άλλα κρατικά κονδύλια. Να γίνουν δωρεάν οι δηλώσεις αναγγελίας της ζημιάς των πληγέντων αγροτών. Να πληρωθούν οι αγρότες ότι τους οφείλονται από παλαιότερες ζημιές, από προγράμματα και εξισωτικές αποζημιώσεις.

Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αγρότες που οι πλημμυρισμένες εκτάσεις τους ήταν προετοιμασμένες για την επικείμενη σπορά.

Να σχεδιαστούν και εκτελεστούν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά και άλλα έργα που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες όπως και την λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα.  

KRINI LIVE