Ο ΕΝΦΙΑ φέρνει νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες μας

Νομοθετική ρύθμιση καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, που προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που καταστράφηκαν από τους σεισμούς στο νομό Τρικάλων

Στα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που έχουν στις πλάτες τους και οι Φαρκαδόνιοι φορολογούμενοι έρχεται πλέον να προστεθεί ένα επιπλέον εκείνο της μηνιαίας αποπληρωμής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Το βράδυ της Τετάρτης, αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τα ποσά που θα κληθούν να αποπληρώσουν μέσω δόσεων οι δικαιούχοι. Με την ανακοίνωση της ανάρτησης των εκκαθαριστικών πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ενημερωθούν για τα αναλογούντα ποσά. Ωστόσο μέχρι και το πρωί της Πέμπτης, το σύστημα του taxisnet είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Ο φετινός φόρος μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022. Την ίδια ημερομηνία ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν που πλήρωσαν το 2020, ενώ, αντίθετα, όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν αντίστοιχα αυξήσεις ή μειώσεις στον φόρο. 

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενσωματώνουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020 και οι οποίες, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Στο μεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου) και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων). Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη. Για τη χορήγηση της απαλλαγής οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *