Ο παγετός κατέστρεψε τα πάντα σε όλο το νομό

Με σημαντικές καταστροφές έρχεται αντιμέτωπο το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από την ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών  

Απελπισμένοι δηλώνουν αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν και θα συνεχίσουν να επικρατούν τις επόμενες ημέρες στο σύνολο του νομού.

Ο ολικός παγετός που σημειώνεται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και συνεχίζεται, έχει ως συνέπεια, την καταστροφή των κηπευτικών και θερμοκηπιακών καλλιεργειών λαχανικών ελευθέρας παραγωγής κ.α., όπως και δέντρων, προκαλώντας οικονομική καταστροφή.

Ο παγετός των προηγούμενων ημερών, αλλά και οι πολικές θερμοκρασίες της προχθεσινής βραδιάς έχουν καταστρέψει τα πάντα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε θερμοκήπια της περιοχής είναι εκτεταμένες μετά την χιονόπτωση και τον παγετό. Συγκεκριμένα η χιονόπτωση «βούλιαξε» ορισμένα θερμοκήπια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εκεί που οι εγκαταστάσεις έμειναν όρθιες έρχονται αντιμέτωπες με άλλα σοβαρότερα προβλήματα, της καταστροφής από τον πάγο των κλιματιστικών για την θέρμανση των χώρων.
Τα λαχανικά όλων των ειδών δεν άντεξαν το ισχυρό ψύχος και καταψύκτικαν με συνέπεια να μην υπάρχει περίπτωση να αναβλαστήσουν και να αποδώσουν, όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν.
Οι παραγωγοί πλέον εξηγούν ότι πέραν της οικονομικής καταστροφής, οι ζημιές θα έχουν αλυσιδωτές συνέπειες. Από την επόμενη εβδομάδα επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις στην αγορά θα είναι έντονες και ειδικά στις λαϊκές αγορές που τροφοδοτούνται από τους ντόπιους παραγωγούς. Κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών καθώς τα λαχανικά θα έρχονται από μακρινές περιοχές της χώρας που δεν έχουν πληγεί από τον παγετό.
Ζητούν την άμεση την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωση στο 100% της παραγωγής, όπως επίσης και για τις ζημιές που υπέστησαν θερμοκήπια και μηχανολογικός εξοπλισμός των εγκαταστάσεων.

Αντιμέτωποι με ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι. Την εν λόγω περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεννήσεις αιγών και προβάτων με αποτέλεσμα τα ζώα που γεννιούνται να μην αντέχουν τις πολικές θερμοκρασίες και να πεθαίνουν.

Και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς όπως λένε ένα σημαντικό μέρος των γεννηθέντων ζώων πεθαίνει, με συνέπεια να εξαφανίζεται το μελλοντικό κέρδος τους την περίοδο της άνοιξης.