Οι αλλαγές στο δoσολόγιο ωθούν στα λογιστικά γραφεία τους φορολογούμενους

Οι φορολογούμενοι μεταβαίνουν εκ νέου στα λογιστικά γραφεία, ειδικά εκείνοι που δεν διαθέτουν τους κωδικούς taxisnet για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών μετά την αύξηση των δόσεων στις χρεωστικές δηλώσεις

Μπορεί τους προηγούμενους μήνες η πλειονότητα των φορολογούμενων να ισχυριζόταν ότι διευθέτησε τις οικονομικές εκκρεμότητες με την Εφορεία με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης. Διαψεύστηκε ωστόσο καθώς θα πρέπει να μεταβεί εκ νέου στα λογιστικά γραφεία, ειδικά εκείνοι που δεν διαθέτουν τους κωδικούς taxisnet για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών μετά την αύξηση των δόσεων στις χρεωστικές δηλώσεις.

Περίπου 1,75 εκ. φορολογούμενοι, ένας μεγάλος αριθμός και στο νομό Τρικάλων, θα πρέπει να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που πήραν και εκτύπωσαν για να ξέρουν τι φόρους θα πληρώσουν φέτος και πότε ακριβώς.
Επίσης, όλα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν θα αλλάξουν, καθώς δεν αποτυπώνουν τις υποχρεώσεις που θα ισχύουν στα τέλη του μήνα. Στη θέση τους θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά φόρου, με βάση τις αλλαγές στο «δοσολόγιο» πληρωμής των φόρων ή και με άλλες εξαγγελίες.
Σχεδόν 1 στους 3 υπόχρεους πήρε χρεωστικό εκκαθαριστικό με ποσά τα οποία απέχουν πολύ από όσα νόμιζε ή πίστευε ότι θα πληρώσει. Και αυτό γιατί:
– Αλλάζουν οι δόσεις: Τα εκκαθαριστικά που έβγαιναν προέβλεπαν εξόφληση με 3 διμηνιαίες και όχι 8μηνιαίες δόσεις, όπως πολλοί ήδη ανέμεναν. Και αυτό ανατρέπει τον προγραμματισμό των φορολογουμένων για το πόσα θα πληρώνουν κάθε μήνα για φόρους εισοδήματος και όλες τις άλλες υποχρεώσεις του β’ εξαμήνου (ΕΝΦΙΑ, δόσεις χρεών, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.).
– Δεν αποτυπώνεται η έκπτωση 2% για όσους επιλέξουν εφάπαξ εξόφληση φόρου. Και αυτή η εξαγγελία έχει περιληφθεί ως διάταξη (άρθρο 83) στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση. Προς το παρόν η έκπτωση δεν εμφανίζεται, αλλά αν κάποιοι είχαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και εξόφλησαν ήδη εφάπαξ χωρίς να περιμένουν την 31η Ιουλίου, τότε η νέα εκκαθάριση μετά την ψήφιση του νόμου θα δείξει ότι θα έχουν πληρώσει περισσότερα και θα προκύψει πιστωτικό προς συμψηφισμό ή επιστροφή.
– Τέλος επιτηδεύματος σε αγρότες: Πάνω από 150.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά έδειχναν 650 ευρώ επιπλέον φόρο. Η χρέωση αυτή θα ακυρωθεί, όπως έχει εξαγγείλει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
– Μείωση προκαταβολής φόρου 30% – 50% – 70% ή 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Για όσους ισχύσει η μείωση προκαταβολής φόρου (πτώση τζίρου 5% και άνω) τα εκκαθαριστικά θα αλλάξουν μετά τις 31 Ιουλίου.
Συνεπώς θα πρέπει έως τότε να έχουν πληρώσει όλοι στο ακέραιο την α’ δόση που αναγράφει το χρεωστικό εκκαθαριστικό, ασχέτως του τι άλλο μέλλει γενέσθαι στην περίπτωσή τους. Εκ των υστέρων, πάντως, θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις το ποσοστό έκπτωσης που δικαιούται ο καθένας, π.χ. 50% για ελεύθερους επαγγελματίες ή 100% για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 70% και άνω.

KRINI LIVE