Οι διακοπές τελείωσαν ο ΕΝΦΙΑ πλησιάζει

Το υπουργείο Οικονομικών στις 31/8 θα έχει αναρτήσει τον νέο φόρο, συνεπώς, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση σε διάστημα ενός μήνα και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη

Οι διακοπές για τους περισσότερους από εμάς έχουν ολοκληρωθεί, τα οικονομικά βάσανα ωστόσο πλησιάζουν για να ταλαιπωρήσουν για αρκετούς μήνες και τους Φαρκαδόνιους φορολογούμενους.

Προ των πυλών βρίσκεται για μια ακόμη περίοδο ο ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών στις 31 Αυγούστου θα έχει αναρτήσει τον νέο φόρο. Συνεπώς, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση σε διάστημα ενός μήνα και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Κι όλα αυτά τη στιγμή που πολλοί Τρικαλινοί, Φαρκαδόνιοι και χιλιάδες ανά την Ελλάδα δεν εξόφλησαν παλιές οφειλές που αντιστοιχούν στον ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τις παρεμβάσεις που έγιναν σε δυο κλιμάκια του βασικού φόρου και το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού. Ταυτόχρονα, θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Τα φετινά ραβασάκια του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένα για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 το εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ που είχε τρέξει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες προκύπτει ότι τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν 6 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων, μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση πέρυσι υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν 2 στους 10 φορολογούμενους.