Οι φοιτητές επέστρεψαν, τα έξοδα όμως τρέχουν

Εγκατέλειψαν λόγω μέτρων και κορονοϊού τις έδρες των σχολών τους, πληρώνοντας ωστόσο τα ενοίκια και τους λογαριασμούς για σπίτια τα οποία δεν χρησιμοποιούν

Μάθημα από το σπίτι κι όχι από τα αμφιθέατρα των πανεπιστημιακών σχολών κάνει πλέον το σύνολο των φοιτητών. Η πανδημία του κορονοϊού και η καραντίνα δεν αφήνει πλέον περιθώρια για μαθήματα από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, αλλά μόνο από το σπίτι.

Αν και από τις αρχές Οκτωβρίου εκατοντάδες ντόπιοι φοιτητές αναχώρησαν από τα σπίτια τους προκειμένου να μεταβούν στις έδρες των σχολών τους σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα που λειτουργούν τα πανεπιστήμια, δεν παρέμειναν πολύ. Εγκατέλειψαν πριν καλά – καλά ξεκινήσουν οι δια ζώσης παραδόσεις μαθημάτων. Κι αυτό γιατί τα μέτρα για την παρουσία των φοιτητών στις σχολές ήταν αυστηρά και ο αριθμός συμμετεχόντων μέσω φυσικής παρουσίας ιδιαίτερα περιορισμένος.

Σε πρώτη φάση και με την εφαρμογή των μέτρων και οι φοιτητές με καταγωγή από την περιοχή μας, αποφάσισαν να παραμείνουν στις πόλεις όπου σπούδαζαν, παρακολουθώντας τα μαθήματα από το σπίτι και μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πλέον και μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων και μετέπειτα lockdown η επιστροφή των φοιτητών όλων των ετών ήταν μαζική στους τόπους κατοικίας τους, μιας και τα μαθήματα γίνονται ηλεκτρονικά.

Πολλοί από τους φοιτητές και συγκεκριμένα πρωτοετείς μετά από συζητήσεις με τους γονείς τους, δεν φρόντισαν να ενοικιάσουν κατοικία, αναμένοντας πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους σαφώς και υπάρχει κέρδος σήμερα, καθώς απομάκρυναν τα λειτουργικά έξοδα, όπως κι εκείνα των ενοικίων και της διατροφής. Πολλοί όμως με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχαν σπεύσει να ενοικιάσουν διαμερίσματα, τα οποία τα χρησιμοποιήσαν μόλις έναν μήνα. Όλες αυτές οι περιπτώσεις βρίσκονται υπό σκέψη, καθώς τα έξοδα τρέχουν και τα σπίτια δεν χρησιμοποιούνται από τους φοιτητές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ένας ποσοστό της τάξης 15-20% κυρίως φοιτητών μεγαλύτερων ετών 4ο και 5ο κυρίως φρόντισαν να ξενοικιάσουν τα σπίτια καθώς εκτιμούν ότι τα μαθήματα και οι εξεταστικές τόσο το 2020 όσο και του πρώτου εξαμήνου του 2021 διενεργούνται με ηλεκτρονικό τρόπο. Πρωτοετείς ωστόσο φοιτητές δεν σκέφτονται αυτή την λύση, καθώς έχουν στις πλάτες τους αρκετά χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πλέον όλοι αναμένουν να δουν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση κι αν τα αυστηρά μέτρα συνεχιστούν κι από την επόμενη χρονιά. Όπως υπολογίζουν πάντως οι γονείς, από την όλη ιστορία και μέχρι το τέλος του 2020, βγαίνουν χαμένοι από 1.200 έως 1500 ευρώ από την καταβολή ενοικίων αλλά και λοιπών εξόδων.