Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους.

Ολες οι γυναίκες πρέπει να εντάξουν τον τακτικό έλεγχο στη ζωή τους.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.

Η έγκυρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση μαστών, την κλινική εξέταση και την μαστογραφία, μέθοδοι που έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έχουν οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, γυναίκες με ιστορικό καλοηθών παθήσεων, πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες (για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης) το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών, η αυξημένη πρόληψη λίπους και άλλα.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ένας αισθητός όγκος στο μαστό ή στη μασχάλη: Αν ψηλαφίσετε το στήθος σας και νιώθετε ένα εξόγκωμα σαν μικρό μπιζέλι ή λίγο μεγαλύτερο, να βρίσκεται στα πλάγια του μαστού κοντά στον αδένα και παραμένει ακόμα και μετά το πέρας της περιόδου είναι καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
 • Πρήξιμο και διόγκωση του μαστού ή του ιστού: Το στήθος της γυναίκας, συνήθως πρήζεται φυσιολογικά κατά την περίοδο και διογκώνεται προκαλώντας ενόχληση και πόνο ειδικά κοντά στους αδένες, ωστόσο αν δείτε ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και είναι εξίσου ενοχλητική και επώδυνη, ακόμα κι όταν η περίοδος σας έχει τελειώσει, τότε το σύμπτωμα αυτό θεωρείται μάλλον ανησυχητικό.
 • Αισθητή αλλαγή στο σχήμα, το περίγραμμα ή την υφή του στήθους: Αν έχετε ξεπεράσει την ηλικία ανάπτυξης του στήθους σας και παρολαυτά παρατηρήσετε αισθητή αλλαγή είτε στο μέγεθος και το σχήμα είτε στην μην το αφήσετε χωρίς εξέταση.
 • Διαφανές ή κόκκινο υγρό από τη θηλή: Η έκκριση υγρού από τη θηλή είναι ανησυχητική. Προσοχή όμως, αναφερόμαστε σε ροή που γίνεται από μόνη της χωρίς να ασκήσουμε εμείς πίεση στο στήθος.
 • Ερυθρότητα στην περιοχή του μαστού ή της θηλής: Γενικά αν παρατηρήσετε μια περιοχή στο μαστό σας που φαίνεται σαφώς διαφορετική από το συνηθισμένο και παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα και ενόχληση, φολιδωτό δέρμα ή ξηροδερμία θα πρέπει να το δει ένας εξειδικευμένος μαστολόγος.
 • Μία σκληρή περιοχή σαν μάρμαρο κάτω από το δέρμα: Τέτοιου είδους εξογκώματα είναι αρκετά ανησυχητικά και συχνά ενδεικτικά για την ύπαρξη δυνητικά επικίνδυνου όγκου στον μαστό.

Στρατηγικές πρόληψης:

 • Καταναλώστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση
 • Αποφύγετε τη μακροχρόνια ορμονοθεραπεία
 • Παραμείνετε σωματικά δραστήριες
 • Μην αγνοήσετε την οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σας.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

Η Μαία Αρτεμησία Πασσά, τηλ. 2433350200 & 2433350239.