Παλιές γαμήλιες στιγμές μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου

SAM_5650-760x390.jpg

Παρουσίαστηκε το βιβλίο του προέδρου του Λαογραφικού-Χορευτικού Ομίλου «Ασκληπιός» Γιάννη Σούλιου, «Γαμήλια δρώμενα-προξενιό, αρραβωνιάσματα, γάμος στη Ζηλευτή Τρικάλων»

Οι παλιότεροι έχουν να αναπολήσουν πολλές εικόνες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους γενέθλιους τόπους. Εικόνες μιας άλλης εποχής που σ’ εμάς τις νεότερες γενιές αποτελούν κάτι το άγνωστο, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολυτέλειες έχουν ως συνέπεια να ξεχάσουμε ή να μην γνωρίζουμε την λαϊκή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Για τους παλιότερους όμως αυτές οι εικόνες που έρχονται από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια και μετέπειτα από την ενηλικίωση τους, τους συγκινούν και τους ωθούν σε σκέψεις με την πάροδο των χρόνων. Ποθούν αυτές τις εικόνες και τα στιγμιότυπα να τα μεταφέρουν σε όλους εμάς για να τις κρατήσουμε ζωντανές.

Αυτό προσπαθεί μέσα από το βιβλίο του «Γαμήλια δρώμενα-προξενιό, αρραβωνιάσματα, γάμος στη Ζηλευτή Τρικάλων», ο πρόεδρος του Λαογραφικού-Χορευτικού ομίλου «Ασκληπιός» Γιάννης Σούλιος, το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημαρχείο Τρικκαίων.

Πρόκειται όπως ανέφερε κι ο ίδιος για μια κατάθεση ψυχής για τον τόπο καταγωγής του, μια μοναδική συνεισφορά στην τοπική μας λαογραφική παράδοση και μια κατάθεση μνήμης και ιστορίας.

Ένα βιβλίο που κάνει τους παλαιότερους να θυμούνται και τους νεότερους να μαθαίνουν ξεχασμένα ήθη και έθιμα, καθώς και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.

Προσκεκλημένοι στην παρουσίαση, οι οποίοι κατέθεσαν την άποψή τους για το βιβλίο, ειδικοί και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προσφέρει στην Λαογραφία.

Το παρών έδωσαν οι, Χρήστος Μυλωνάς, Μουσικολόγος-Λαογράφος, υπεύθυνος της εκπομπής «Από τόπο…σε τόπο» στο κανάλι της Βουλής, Δημήτριος Ράπτης, Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευάγγελος Ζήσης, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός,

Απόστολος Σκρέκας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς.

Όλοι τους εξήραν το έργο και την προσφορά του κ. Σούλιου, προτρέποντας να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο, να προάγει και να μεταλαμπαδεύει την λαογραφία και την παράδοση.

 Την παρουσίαση του βιβλίου, η οποία διοργανώθηκε από τον Λαογραφικό-Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων «Ασκληπιός» συντόνιζε ο δημοσιογράφος Δημήτριος Παδιός.

Στο τέλος της παρουσίασης εμφανίστηκε το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του «Ασκληπιού», με χορούς και τραγούδια του γάμου.

perifereia.gif