Παραπονούμενοι αρκετοί αγρότες του Δήμου Φαρκαδόνας

Δεν έλαβαν το σύνολο των χρημάτων των προκαταβολών των αποζημιώσεων από την πρόσφατη πλημμύρα του Πηνειού, οθώντας τον κ. Σπύρο Τσιοτινό να απευθυνθεί στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Πολλά είναι τα παράπονα αγροτών του Δήμου Φαρκαδόνας σχετικά με τις προκαταβολές των αποζημιώσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους από τις πρόσφατες πλημύρες του Πηνειού ποταμού.

Όπως είναι γνωστό οι προκαταβολές ανερχόταν στα 100 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι, 110 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι και 30 ευρώ ανά στρέμμα για τη μηδική.

Κι αν πολλοί αγρότες της περιοχής Φαρκαδόνας υπολόγιζαν να δουν στους λογαριασμούς τους τα παραπάνω χρήματα δυστυχώς δεν τα είδαν, διαπιστώνοντας ότι τα ποσά ήταν πολλοί μικρότερα τη στιγμή που κάποιοι συνάδελφοί τους, σε γειτονική απόσταση, ακόμη και στα σύνορα των χωραφιών, είτε έλαβαν ολικό το ποσό, είτε περισσότερα από εκείνους.

Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε υπάρχουν αρκετά παράπονα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που ώθησε τον επί σειρά ετών αγροτοσυνδικαλιστή κ. Σπύρο Τσιοτινό να έρθει σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ και τον προϊστάμενο κ. Μιχάλη Λιόντο.

Ο κ. Τσιοτινός μετέφερε τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σχετικά με την πίστωση των χρημάτων των προκαταβολών που αντιστοιχούν στο 100% των αποζημιώσεων, εξηγώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πολλοί συνάδελφοί του στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας που υπέστησαν ολική καταστροφή δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα ποσά.

«Δυστυχώς σήμερα γίνομαι αποδέκτης παραπόνων από συνάδελφους αγρότες που δεν έλαβαν τα ποσά των προκαταβολών που προβλεπόταν. Υπάρχουν συνάδελφοι που έλαβαν πολύ λιγότερα χρήματα, όταν άλλοι σε κοντινές αποστάσεις έλαβαν περισσότερα ή όλο το σύνολο των χρημάτων που προβλεπόταν. Δυστυχώς μετά από επικοινωνία που είχα με τον ΕΛΓΑ και τον υπεύθυνο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, δεν μου δόθηκαν σαφείς απαντήσεις.», τόνισε ο κ. Τσιοτινός.

Σήμερα υπάρχουν παραγωγοί που έχουν ασύλλεκτα τα βαμβάκια τους, καθώς σε ορισμένα σημεία δφεν επλήγησαν από τις πλημμύρες ενώ στα ίδια χωράφια σε άλλα σημεία υπήρξαν καταστροφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς να πράξουν, ή αν θα πρέπει να υποβάλλουν ενστάσεις όπως γινόταν παλιότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν δεν συμφωνούσαν με τις το ύψος της ζημιάς από τις εκτιμήσεις.

«Νομίζω ότι μετά από τις προκαταβολές οι πληγέντες αγρότες εμπαίζονται. Κανείς ουσιαστικά δεν απαντά με σδαφήνεια τι πρέπει να πράξουν όλοι αυτοί οι παραγωγοί, όπως φυσικά που να απευθυνθούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με άλλους να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα στην ίδια περιοχή κι άλλοι λιγότερα. Η απαντήσεις που έλαβα ήταν «δεν γνωρίζω». Όπως φυσικά δεν γνώριζαν να μου απαντήσουν αν και πότε οι παραγωγοί θα λάβουν τα υπόλοιπα χρήματα που τους οφείλονται από τις ζημιές. Άραγε τι θα πράξουν σήμερα οι παραγωγοί που θέλουν σε ορισμένες περιπτώσεις να μπουν στα χωράφια τους. Να μπουν ή να μην μπουν; Να αφήσουν μάρτυρες ζημιών ή όχι;», πρόσθεσε ο κ. Τσιοτινός.

Η συγκεκριμένη μερίδα αγροτών εμφανίζεται απογοητευμένοι, μιλώντας για κατάφορη αδικία εις βάρος τους, τονίζοντας ότι κάποιος θα πρέπει να τους απαντήσει υπεύθυνα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.


1 σχόλιο

  1. Ξανθος
    09/11/2020 at 22:01

    Το έχουμε ξαναδεί το έργο των αποζημιώσεων,έρχονται τάζουν και μετά μην είδατε τον Παναή,την επόμενη πλημμύρα πάλι.Καιρός είναι να βγούνε στο δρόμο για τα δίκαια όλων των αγροκτηνοτρόφων.