Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ για τις ζημιές από το χαλάζι

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθούν για τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο για την στήριξη των πληγέντων αγροτών

Οι πρόσφατες τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Πελινναίων και Εστιαιώτιδας των Δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων μεταφέρθηκαν στην Βουλή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθούν για τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο για την στήριξη των πληγέντων αγροτών.

Όπως αναφερόταν στο σχετικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές πλησιάζουν σε έκταση τα 7.000 στρέμματα και είναι κυρίως σε καλλιέργεια βαμβακιού και σε μικρότερη έκταση σε μηδική, καλαμπόκι και κηπευτικά.

Η καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική στο 100% των καλλιεργειών, ιδιαίτερα σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας Δ.Δ. (Ταξιαρχες, Φανερωμένη) και του δήμου Τρικκαίων (Μεγαλοχώρι) καθώς και άλλων όμορων τοπικών κοινοτήτων.

Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών, όπου τα πανάκριβα καλλιεργητικά έξοδα, σε συνδυασμό με τα αντιαγροτικά μέτρα που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις (αυξημένα ασφάλιστρα – φορολογία – ΕΝΦΙΑ, διάφορα χαράτσια – χαμηλές τιμές – κόστος παραγωγής – μειωμένες επιδοτήσεις) καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Από τις ζημιές που προκαλούνται από τη χαλαζόπτωση αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ, που δεν ικανοποιούν το αίτημα των παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και οι ίδιοι να χάνουν την παραγωγή τους και να καταστρέφονται οικονομικά. Επίσης δεν ικανοποιούν το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και όχι μέρος της.

Οι βουλευτές ζήτησαν μέσω της ερώτησης να ενημερωθούν για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο ώστε να γίνει άμεση και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων αγροτών-παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας μιας και ο Νομός είναι πολυπαθής από τη χαλαζόπτωση και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων με έκτακτη οικονομική ενίσχυση καθώς και για να παγώσουν οι οφειλές τους σε Τράπεζες και Δημόσιο.