Παύλος Πολάκης στη Βουλή: Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

Την δική του προσωπική στρατηγική σε ό,τι αφορά την χορήγηση φαρμάκων, διανθισμένη με συμβουλές σε ποιους να γίνει τεστ αντιγόνου, σε ποιους τεστ αντισωμάτων και συνδυασμένη με απειλές περί ποινικής ευθύνης για τους θανάτους από κορονοϊό ξεδίπλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Παύλος Πολάκης. “Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια”, τόνισε μιλώντας στον Προϋπολογισμό, προκαλωντας τον ενθουσιασμό του Αντ. Μυλωνάκη της “Ελληνικής Λύσης ” που ευθύς αμέσως ζήτησε τον λόγο και είπε ότι πρώτα πρέπει α έρθει τα φάρμακο και όχι να εμβολιάσουν τον κόσμο.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεκίνησε αμφισβητώντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υποδομές για να μεταφερθεί και διακινηθεί το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, ενώ στην συνέχεια απαρίθμησε κατηγορίες πολιτών που δεν δύνανται να το λάβουν επειδή είναι ανοσοκατασταλμένοι, παίρνουν κορτιζόνη ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας. “Έχετε ποντάρει όλα τα λεφτά στο εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Το οποιοδήποτε εμβόλιο, είτε της Pfizer με το RNA είτε το άλλο με τους εξασθενημένους ιούς. Το μεν της Pfizer θέλει μεταφορά με μείον -70 βαθμούς. Πού είναι οι υποδομές αυτές; Τα φόρτωσαν στον κ. Πιερρακάκη να φτιάξει την εφοδιαστική αλυσίδα γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει το Υπουργείο Υγείας. Δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές. Χθες βγήκε η Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρεία και είπε ότι δεν ενδείκνυται να δοθεί σε ρευματοπαθείς, αυτούς που παίρνουν βιολογικούς παράγοντες, αυτούς που παίρνουν κορτιζόνη, σε όλους τους ανοσοκατεσταλμένους. Άρα, ένα μεγάλο κομμάτι του ευπαθούς πληθυσμού δεν μπορεί να εμβολιαστεί. Χθες βγήκε αυτό. Και σήμερα να ξεκινάγαμε, τώρα να άρχιζαν να μας κάνουν σ’ όλους το οποιοδήποτε εμβόλιο, θα επέδιδε σε τέσσερις με πέντε μήνες. Μέχρι τότε τι θα γίνεται; Θα πεθαίνουν άνθρωποι και το δεχόμαστε; Για πάρτε το λίγο αλλιώς. Αν ήμουν εγώ στα υπουργικά έδρανα κι εσείς εκεί κάτω, τι θα λέγατε;”  Είπε.

Ο Π. Πολάκης τάχθηκε υπέρ του να έρθουν άμεσα στην Ελλάδα “ακόμα και χωρίς έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου” τα δύο φάρμακα με τα μονοκλωνικά αντισώματα. “Τα λέω από τις 9 Νοεμβρίου, αλλά τα ΜΜΕ, ξέρετε, τα λέω με τον πλέον επίσημο τρόπο υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο θεραπείες με αντισώματα είναι στην φάση 4 τα έχουν πάρει 250.000 άνθρωποι. Αυτοί που τα παίρνουν είναι τα πιο ευπαθή άτομα, και είναι το 80% αυτών που βαραίνουν. Οι 80-85 χρειάζονται μονάδα, σε αυτούς μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά κατά 72%. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να γλιτώσουμε τους μισούς θανάτους, πως αλλιώς να το πω, το λέω δεκαπέντε μέρες. Μπορεί να έρθει στην Ελλάδα χωρίς έγκριση από τον EMA όπως έγινε με το εμβόλιο, μαθαίνω ότι έχουν ήδη φέρει κάποια εμβόλια”.

Ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι το φάρμακο κάνει “ένα χιλιάρικο” και πρότεινε την άμεση προμήθεια και χορήγησή του σε ασθενείς στην Ελλάδα. “Το λέω δεκαπέντε μέρες τώρα και κάνουν την παλαβή όλοι, και το Υπουργείο Υγείας και οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ και δυστυχώς κι ένα κομμάτι του υγειονομικού δυναμικού” είπε. “Ακούστε με καλά γιατί έχετε ευθύνη από δω και πέρα. Τα λέω με τον πιο επίσημο τρόπο. Υπάρχουν δύο θεραπείες αυτή τη στιγμή:  Η μία πήρε έκτακτη έγκριση στις 9 Νοεμβρίου από τον FDA. Είναι το αντίσωμα Bamlanivimab. Το έχουν πάρει πλέον διακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι εκεί. Είναι σαν μια μεγάλη φάση 4. Δεν το κάνουμε σε όλους. Δεν θα το κάνουμε στον εικοσάρη. Θα το κάνουμε σε έναν ευπαθή πληθυσμό, σε έναν άρρωστο που έχει συμπαρομαρτούσες νόσους. Είναι το 80% αυτών που βαραίνουν. Στους εκατό ασθενείς, οι ογδόντα-ογδόντα πέντε, αυτοί που εξελίσσονται κακά και χρειάζονται μονάδα ή πεθαίνουν είναι από αυτή την κατηγορία. Σε αυτούς το κάνουμε. Σε αυτούς που νοσηλεύονται. Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι μειώνει 72% την πιθανότητα να νοσήσει βαριά. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μπορούμε να γλιτώσουμε τους μισούς θανάτους από αυτούς που βιώνουμε σήμερα. Το καταλαβαίνετε αυτό ή δεν το καταλαβαίνετε; Πώς πρέπει να το πω; Το λέω δεκαπέντε μέρες. Αυτό το φάρμακο μπορεί να έρθει στην Ελλάδα.

Όταν ήμουν Υπουργός είχαμε δώσει πολλές φορές έκτακτη έγκριση για φάρμακα που έχει αποδειχτεί ότι δρουν και τα οποία δεν είχαν πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ. Άλλωστε, εγώ μαθαίνω ότι ήδη έχουμε εισάγει κάποια εμβόλια χωρίς να έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ ακόμα. Είναι πληροφορία σημερινή αυτή. Φέρτε το φάρμακο αυτό. Θα χρειαζόμαστε περίπου δύο με τρεις χιλιάδες δόσεις το μήνα στην χειρότερη των περιπτώσεων. Ναι, ένα χιλιάρικο κάνει. Δώσατε 250-300 εκατομμύρια ευρώ για το εμβόλιο. Δώστε άλλα 15 εκατομμύρια γι’ αυτό. Υπάρχει και δεύτερη θεραπεία, που είναι η μοναδική θεραπεία που έχουμε αυτή τη στιγμή γι’ αυτούς που είναι από τη δέκατη μέχρι τη δέκατη τέταρτη μέρα της νόσου, εκεί που γίνεται η υπερφλεγμονώδης αντίδραση και που δεν μπορούμε να τους παλέψουμε, που εξελίσσουν τη βαριά αναπνευστική δυσχέρεια, το RDS, την πολυοργανική ανεπάρκεια και πεθαίνουν, που δείχνει ότι έχει μία σοβαρή επίδραση σε αυτούς και πολλοί βελτιώνονται και γλιτώνουν. Δεν είναι θαυματουργό, αλλά δεν έχουμε άλλο. Υπάρχει ένας συνδυασμός από βαρισιτινίμπη που δίνεται στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, υπάρχει στην Ελλάδα, και ρεμντεσιβίρη. Ο συνδυασμός αποδείχτηκε ότι δρα. Δώστε την έγκριση να αρχίσει να δίνεται στις μονάδες αυτό το πράγμα. Υπάρχει στην Ελλάδα.

Δώστε την άδεια. Κουνηθείτε, στριφογυριστείτε. Δεν μπορώ να την καταλάβω αυτή τη συνωμοσία σιωπής. Το εμβόλιο θα δράσει σε τέσσερις με πέντε μήνες. Δεν αντέχουμε ως κοινωνία να πεθαίνουν εκατό άνθρωποι τη μέρα. Το καταλαβαίνετε ή δεν το καταλαβαίνετε; Αυτό πρέπει να γίνει! Κάντε το τώρα! Το κόστος δεν είναι πολύ. Όσο κι αν είναι, όμως, και μια ανθρώπινη ζωή αν μπορούμε να γλιτώσουμε, πρέπει να την γλιτώσουμε. Μην ποντάρετε όλα τα λεφτά. Γιατί έτσι θα αρχίσει να φεύγει κι ο φόβος από τον κόσμο. Έχει τρομοκρατηθεί η κοινωνία με όλο αυτό το πράγμα που κάνετε”.

Και τέλος πρότεινε στην κυβέρνηση να αρχίσει να κάνει τεστ αντιγόνου στη Νότια Ελλάδα και τεστ αντισωμάτων στην Βόρεια “γιατί εκεί έχουν νοσήσει πολλοί και ίσως να μην χρειάζεται εκεί το εμβόλιο, είναι καλυμμένοι. Κουνηθείτε γιατί έχετε ποινική ευθύνη”.

https://youtu.be/0fqHpdz8Wds

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο κ. Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης και επικρότησε όσα είπε ο Π. Πολάκης ενώ εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής των φαρμάκων και σε δεύτερη φάση ο εμβολιασμός.  “Μετά την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης την Πέμπτη, εδώ στην Ολομέλεια, και την πολιτική δήλωση του πρώην Προέδρου της Βουλής, του κ. Βούτση, ο οποίος έβαλε τον προβληματισμό, επιτέλους ήρθε ο κ. Πολάκης, ο οποίος είναι γιατρός, καταξιωμένος, και δεν ανήκει στην Ελληνική Λύση, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, να πει την πραγματικότητα, να πει αυτό που φωνάζουμε τόσον καιρό. Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια. Κανένας δεν είναι εναντίον των εμβολίων. Υπέρ της υποχρεωτικότητος, όμως, δεν μπορεί να τοποθετηθεί κανένας. Η κυβέρνηση, θέλει σώνει και καλά να εμβολιάσει τον ελληνικό λαό προτού του παράξει το φάρμακο, το οποίο ήδη υπάρχει, το είπε και προχθές ο κ. Βελόπουλος, ας είναι λίγο ακριβό. Θα γλιτώσουμε ανθρώπους, νεκρούς, Έλληνες και βέβαια, δεν θα χάναμε με τα lockdown κι αυτές τις κουταμάρες που γίνονται συνεχώς 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα” .

Μ. Νταλιάνη, Capital.gr