Περισσότερα άτομα εντός των εκκλησιών και μοναστηριών

Αυξάνεται από το Σαββατοκύριακο η παρουσία και η συμμετοχή των πιστών στα Μυστήρια και τις Ακολουθίες

Με νέα πιο χαλαρά μέτρα θα επιτρέπεται η έλευση των πιστών σε εκκλησίες και μοναστήρια από το Σαββατοκύριακο. Το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση καθώς η παρούσα ισχύει μέχρι και την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Κατά αυτόν τον τρόπο η νέα ΚΥΑ θα έχει εφαρμογή από το Σαββατοκύριακο και βάσει της οποία θα αυξάνεται ο αριθμός των πιστών εντός των ναών και των μοναστηριών.

Ειδικότερα σύμφωνα με την νέα απόφαση η οποία θα έχει ισχύ μέχρι και τις αρχές Ιουλίου προβλέπεται ότι πλέον οι πιστοί καλούνται να τηρούν εντός του ναού απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους ενώ πλέον η αναλογία είναι ένας πιστός ανά 5 τ.μ., έναντι 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι τώρα.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουμε αύξηση των πιστών στους θρησκευτικούς χώρους μιας και μέχρι σήμερα στην πλειονότητα των ναών της πόλης των Τρικάλων επιτρεπόταν η είσοδος έως και 50 άτομα περίπου ενώ στους ναούς των χωριών από 25 έως 35 περίπου. Οι εφημέριοι των Ναών οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο μέγιστος επιτρεπόμενος συνολικός αριθμός ατόμων, η αναλογία των πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο, η μεταξύ τους απόσταση, καθώς  και τα μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως ορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Οι περιορισμοί και οι συστάσεις αυτές ισχύουν και για τα μοναστήρια. Βέβαια ο αριθμός των πιστών στα μοναστήρια ήταν και θα είναι μικρότερος μιας και οι ναοί εκεί είναι σαφώς μικρότεροι από των εκκλησιών.

Με την απόφαση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας πάντα υπό προϋποθέσεις, που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Στις εισόδους των εκκλησιών θα συνεχίσουν να υπάρχουν αντισηπτικά ενώ η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική.

KRINI LIVE