Πολλοί συνδημότες περιμένουν το νέο «Εξοικονομώ»

Αυξημένη ακόμη και σήμερα η κίνηση στα Τεχνικά Γραφεία για την προετοιμασία και την κατάθεση της αίτηση στις 16 Σεπτεμβρίου που ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Έντονο χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον από πλευράς δημοτών Φαρκαδόνας και κατ’ επέκταση Τρικαλινών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ξεκινήσει από τις 16 του μήνα με τους ενδιαφερόμενους να σπεύδουν ακόμη και σήμερα στα τεχνικά γραφεία για να λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών.

Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα αναμενόταν να τρέξει στις 16 Ιουλίου. Ωστόσο η αλλαγή της κυβέρνησης πήγε κατά δυο μήνες πίσω το πρόγραμμα με αποτέλεσμα η κατάθεση των αιτήσεων να προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Από το περασμένο καλοκαίρι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να ανακαινίσουν τις οικίες και τα διαμερίσματά τους άρχισαν να προσέρχονται στα τεχνικά γραφεία για να λάβουν τις αναγκαίες λεπτομέρειες. Η κίνηση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με τους μηχανικούς πλέον να δηλώνουν πανέτοιμοι για την υποβολή των αιτήσεων.

Η έναρξη της υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει την μεθεπόμενη Δευτέρα από τη Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις εν λόγω περιοχές έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθείς τις 19 του μήνα για να ακολουθήσουν μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων θα κυμανθεί στα 241 εκατ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις -συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά των ιδιοκτητών- θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν: Αντικατάσταση κουφωμάτων, Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης, Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή – από το μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν  εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με  βάση το Β’  ΠΕΑ,  καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.