Σαν Σήμερα, 34 χρόνια πριν, η σχολική ποδιά «πέρασε» στο παρελθόν

Η μπλε σχολική ποδιά,  χρόνια ολόκληρα στο παρελθόν, μαρτυρούσε την ιδιότητα του μαθητή, υπηρετούσε την ομοιομορφία  των μελών της μαθητικής κοινότητας, κατά ορισμένες απόψεις και την συνοχή της.   Πριν από 34 χρόνια, η συζήτηση για το ενδεχόμενο της κατάργησής της, «άναψε» για τα καλά προκαλώντας αντιθέσεις και διχασμούς σε αρκετά σημαντικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

1937026_140036373225_5539838_n

Δημοτικό σχολείο Κρήνης 1969, φωτ. αρχείο Δημητρίου Πριτσιούλη


aa

Δημοτικό σχολείο Κρήνης 1977, φωτ. αρχείο Γεωργίας Πριτσιούλη

Σαν Σήμερα, τριαντατέσσερα χρόνια πριν, η σχολική ποδιά «πέρασε» στο παρελθόν. Το κυβερνητικό μέτρο χαιρετίστηκε από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού, ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Το μόνο σίγουρο – όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων – ήταν πως ο χρόνος για την κατάργησή της είχε πράγματι ωριμάσει. Η ύπαρξή της δεν εξυπηρετούσε πια καμιά ανάγκη και όλοι αυτοί οι εκφρασμένοι φόβοι περί ανεξέλεγκτης εισαγωγής της μόδας στα σχολεία και της ύπαρξης ενδυματολογικών ανταγωνισμών μεταξύ των μαθητών, στις περισσότερες περιπτώσεις διαψεύστηκαν

Οι μαθητές, απεκδύθηκαν με μεγάλη ευκολία την μπλε στολή τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα,  δήλωναν ανακουφισμένοι καθώς υποστήριζαν ότι  φορώντας την, ασφυκτιούσαν.

a

Δημοτικό σχολείο Κρήνης 1982, τη χρονιά που αποφασίστηκε η κατάργηση της σχολικής ποδιάς, φωτ. αρχείο Νικολάου Φιλίππου

Πριν λίγα χρόνια «άνοιξε» δειλά-δειλά η συζήτηση για την επαναφορά της, με διαφορετική ένταση κάθε φορά. Ποτέ όμως, μέχρι σήμερα, δεν έγινε κάποια σχετική ενέργεια από την πλευρά της Πολιτείας..

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1937 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ