Σε ετοιμότητα οι γιατροί στα Τρίκαλα και σε όλη τη Θεσσαλία

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο θέτουν σε διαρκή ετοιμότητα τους τέσσερις νομούς

Την έντονη ανησυχία τους γύρω από τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Θεσσαλία αλλά και γενικότερα σε όλη τη χωρά εκφράζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Λάρισας και της Μαγνησίας. Οι Θεσσαλοί καθημερινά διαπιστώνουν την αλματώδη αύξηση των νοσηλευομένων, με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση του μέσου όρου της ηλικίας τους και την έλλειψη μεγάλου αριθμού διασωληνωμένων προς το παρόν.

Όπως αναφέρουν οι τέσσερις πρόεδροι των Θεσσαλικών Ιατρικών Συλλόγων κ.κ. Γιώργος Πέτρου, Αριστείδης Σπανιάς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ευθύμιος Τσάμης η

αντιμετώπιση της πανδημίας συνεπάγεται απόλυτη συνεργασία και στρατηγική δράση επιστημόνων, κυβέρνησης και πολιτών.

Η έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίου για την αντιμετώπισή της, αυξάνει ακόμα περισσότερο την αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων: συχνό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση, όχι τα χέρια σε μύτη, στόμα, μάτια, τήρηση της απόστασης μεγαλύτερης του ενός μέτρου και αποφυγή συνωστισμού,  υφασμάτινη ή απλή χειρουργική μάσκα, που από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Η τήρηση των ανωτέρων προληπτικών μέτρων θα πρέπει να είναι καθολική και από όλες ανεξαιρέτως τις ηλικιακές ομάδες. Ιδιαίτερα οι νέοι, που τη δεδομένη χρονική στιγμή κινούν περισσότερο τα νήματα της διασποράς θα πρέπει, με την ωριμότητα που τους διακρίνει, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να είναι επιλεκτικοί και προσεκτικοί ως προς τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις και χώρους διασκέδασης, μην ξεχνώντας πως δεν είναι άτρωτοι, ενώ ορισμένοι από αυτούς νοσούν βαριά.

Είναι υποχρέωση όλων εξηγούν πως πρέπει να διαφυλάξουμε αμόλυντες τις υγειονομικές δομές και κυρίως τις δευτεροβάθμιες (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές). Η αυστηροποίηση των ιατρικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στις δομές αυτές είναι πλέον αναγκαιότητα. Η χρήση μάσκας σε κάθε εισερχόμενο (προσωπικό, ασθενείς, συνοδοί) καθώς και η θερμομέτρησή τους θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο.

Κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί επίσης η γρήγορη ανίχνευση των κρουσμάτων (συμπτωματικών και μη). Η ταχύτατη ιχνηλάτηση τους και η αποτελεσματική περιχαράκωση των αναπτυσσόμενων κατά περιοχές εστιών. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την γενική αναδιάρθρωση του ΕΟΔΥ και την ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμό. Θεωρούμε δε αυτονόητη την παράλληλη ενίσχυση και θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στις τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές και την καθιέρωση της εξέτασης δειγμάτων για τον covid-19, με την μοριακή μέθοδο PCR, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. 

Για μια ακόμη φορά συγχαίρουν τους γιατρούς και νοσηλευτές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας για το διαρκή τους αγώνα κατά του covid-19, περιθάλποντας τους συμπολίτες μας κάτω από δύσκολες συνθήκες.