Σήκωσαν την Παναγία στις πλάτες τους κάτοικοι του Δήμου Φαρκαδόνας

Πιστοί στην θρησκευτική παράδοση οι κάτοικοι του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας τίμησαν και ζήτησαν την Θεία Χάρη της Θεοτόκου

Για μια ακόμη χρονιά κάτοικοι χωριών του Δήμου Φαρκαδόνας τήρησαν ευλαβικά το έθιμο. Προσκύνησαν και σήκωσαν στις πλάτες του την Παναγία, ζητώντας τι άλλο από την βοήθειά της. Να στέκει καθημερινά γύρω τους, να τους φυλάττει από κινδύνους και να τους προστατεύει, ως η μητέρα τα παιδιά της.

Για μια ακόμη καλοκαιρινή περίοδο το θρησκευτικό έθιμο τηρήθηκε ευλαβικά, μάλιστα ως επιτάσσει η θρησκευτική παράδοση αιώνων. Το Αχλαδοχώρι παρέδωσε την Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Οιχαλία.

Το πρωί της παραμονής του 15Αυγουστου στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Αχλαδοχωρίου όπου φιλοξενούνταν από τη Δευτέρα του Πάσχα η Εικόνα μετά και την Θεία Λειτουργία αναχώρησε με προορισμό την Οιχαλία. Κάτοικοι του χωριού σήκωσαν την Εικόνα στις πλάτες τους όπως επιτάσσει το έθιμο αιώνων. Η πομπή πραγματοποίησε σύντομη στάση στην Κρήνη, με έλευση της Εικόνας στον ενοριακό Ναό. Οι κάτοικοι αφού προσκύνησαν την Εικόνα την ακολούθησαν για ευλογία πάντα στις πλάτες τους έως την είσοδο της Οιχαλίας.

Η Εικόνα μετά από αρκετά χιλιόμετρα πεζοπορίας των πιστών έφτασε στην κεντρική πλατεία της Οιχαλίας, σημείο όπου την ανέμενε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.

Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε δύσβατο και δασώδες μέρος της περιοχής από 8 Κυνηγούς, οι οποίοι καταγόταν από τρία Χωριά: Tην Οιχαλία, το Αχλαδοχώρι και το Κουτσίκοβο. Έτσι αποφάσισαν κάθε χωριό να φιλοξενεί την εικόνα στην ενορία του για τέσσερις μήνες το χρόνο. Όταν το Κουτσίκοβο έπαψε να υφίσταται αποφασίστηκε τους 4 επιπλέον μήνες η εικόνα να παραμένει στην Οιχαλία.  Κατά την περιφορά η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας από ώμο σε ώμο αναπαριστώντας τους Κυνηγούς εκείνης της εποχής που μετέφεραν την εικόνα διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον μέχρι τον κάμπο.