Στην ιστορία πέρασε το Καραγκούνικο Αντάμωμα με τον «Τρανό Χορό»

Το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Μεγάλα Καλύβια με μουσικοχορευτική εκδήλωση στο γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού

Στην ιστορία πέρασε το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα που διοργανώθηκε για ένα τετραήμερο με πολύμορφες εκδηλώσεις στην Δημοτική Κοινότητα Μεγάλων Καλυβίων.

Σε ένα χωριό των Τρικάλων, το οποίο δεκαετίες ολόκληρες κρατά άσβεστη την Καραγκούνικη παράδοση και πολιτισμό.

Οι εκδηλώσεις, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και περιελάμβαναν πλήθος εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και ομιλιών από διακεκριμένους ομιλητές, που παρουσίασαν εισηγήσεις θεμάτων που σχετίζονται με τον Καραγκούνικο πολιτισμό, τα ήθη και τις παραδόσεις.

Το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και το 5ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο των Θεσσαλών Καραγκούνηδων συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο Δήμος Τρκκαίων με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων(ΕΛΟΚ).

Οι συμμετέχοντες στις τετραήμερες εκδηλώσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου και Καραγκούνικου Ανταμώματος απεκόμισαν γνώσεις, ενώ απήλαυσαν ήχους, γεύσεις, χρώματα και το διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Η αυλαία των εκδηλώσεων έκλεισε το βράδυ της Κυριακής με την διοργάνωση του «Τρανού Χορού» των Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων στο γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού.

Στη μουσικοχορευτική εκδήλωση έλαβαν μέρος πάνω από 1.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα που παρουσίασαν μοναδικούς Καραγκούνικους χορούς, που χορεύονται σήμερα σε δεκάδες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και σε άλλες περιοχές στις οποίες ζουν Καραγκούνηδες. Τα βήματά τους συνόδευσαν αξιόλογοι τραγουδιστές και μουσικοί.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε φαγητό σε όλους τους χορευτές και ακολούθησε λαϊκό γλέντι για όλους τους παρευρισκομένους.