Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Εμπορίου

Το μήνα Ιανουάριο η προσοχή στράφηκε στα καύσιμα ενώ το μήνα που διανύουμε θα επεκταθούν στα καταστήματα πώλησης Προϊόντων Απόσταξης μικρών Αποσταγματοποιών (Διημέρων) δηλαδή ελέγχους για το χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά»

Σταθερά αυξημένες και το μήνα Ιανουάριο κινήθηκαν οι τιμές των καυσίμων στο νομό Τρικάλων. Το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας ενημέρωσης των καταναλωτών του νομού δημοσίευσε τους ελέγχους που υλοποίησε, τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, τις μέσες μηνιαίες τιμές των καυσίμων και βασικές οδηγίες για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Έτσι λοιπόν για το μήνα Ιανουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι σε τομείς – επιχειρήσεις: Κυλικεία σχολείων για είδη και τιμές, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τιμοκαταλόγους και συσκευασμένο ελαιόλαδο, αναγραφή διπλών τιμών σε εμπορικά καταστήματα λόγω εκπτώσεων.

Ειδικότερα στο τομέα των υγρών καυσίμων που εστιάζεται η προσοχή όλων οι μέσες τιμές στο νομό Τρικάλων ήταν: 1,069 για το πετρέλαιο θέρμανσης, 1,377 ευρώ ανά λίτρο για το απλό πετρέλαιο κίνησης και 1,436 για το σούπερ πετρέλαιο, 1,624 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη και 1,850 ευρώ για τη σούπερ βενζίνη και στα 0,810 ευρώ για το υγραέριο.

Τον επόμενο μήνα προβλέπονται εκτεταμένοι έλεγχοι (μετά και από οδηγία του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων) σε καταστήματα πώλησης Προϊόντων Απόσταξης μικρών Αποσταγματοποιών (Διημέρων) δηλαδή ελέγχους για το χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά».

Η τοπική Διεύθυνση ενημερώνει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων πώλησης χύμα «τσίπουρου» και «τσικουδιάς» να τηρούν τους κάτωθι βασικούς κανόνες:

Τιμοκατάλογος σε κεντρικό σημείο του καταστήματος που θα αναγράφει αντί για τσίπουρο ή και τσικουδιά «Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών (Διήμερων)» και στους τιμοκαταλόγους σε κάθε τραπέζι.

Ταμπέλα σε εμφανή σημείο με την ταυτότητα του προϊόντος: όνομα παραγωγού και χώρα προελεύσεως.

Αποθήκευση σε γυάλινη νταμιτζάνα ή σε δοχείο ΙΝΟΧ (ή σε οποιαδήποτε άλλο επιτρεπτό μέσο αποθήκευσης) και σερβίρισμα σε γυάλινα σκεύη (50, 100, 200 ml).

Τιμολόγιο αγοράς από παραγωγό που θα αναγράφει την πώληση «Προϊόν απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών (διήμερων)».

Τέλος ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό του νομού ότι κατά την περίοδο των εκπτώσεων όλα τα καταστήματα που κάνουν εκπτώσεις πρέπει να αναγράφουν τόσο στην βιτρίνα όσο και στο εσωτερικό του καταστήματος για κάθε προϊόν την αρχική και την τελική τιμή μετά την έκπτωση. Το ίδιο πρέπει να τηρούν και οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στην ιστοσελίδα τους.