Τιμή στους αγροτικούς αγώνες του 1925

 Η «Πρωτοβουλία για την επέτειο του 1925» αναμένεται να διοργανώσει ανήμερα της 94ης επετείου από την ιστορική Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση στα Τρίκαλα το 1925 μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Οι αγώνες της αγροτιάς απ’ το Κιλελέρ ως την αντίσταση»

Χρήσιμα ιστορικά συμπεράσματα αναμένεται να αποτυπωθούν στην διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης που θα διοργανωθεί το Σάββατο 2 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο Τρικκαίων.

Η «Πρωτοβουλία για την επέτειο του 1925» αναμένεται να διοργανώσει ανήμερα της 94ης επετείου από την ιστορική Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση στα Τρίκαλα το 1925 μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Οι αγώνες της αγροτιάς απ’ το Κιλελέρ ως την αντίσταση». Εισηγητές θα είναι επιστήμονες και ερευνητές από Αθήνα, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις:

α) «Η αγροτιά στο α’ ήμισυ του 20ου αιώνα», απ’ τον Αντώνη Αντωνίου, διδάκτορα οικονομικής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.

β) «Οι αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση της θεσσαλικής αγροτιάς», απ’ τον Δημήτρη Μπάρμπα, ιστορικό ερευνητή.

γ) «Οι διώξεις των γυναικών μετά την Εξέγερση του 1925», απ’ τη Χρηστίνα Σωτήρχου, ιστορική ερευνήτρια, συνταξιούχο τραπεζοϋπάλληλο.

δ) «Η ποιητική του Κώστα Βίρβου ως ερμηνευτικό εργαλείο της κοινωνικής και αγροτικής ιστορίας Τρικάλων και Θεσσαλίας», από την Ευαγγελία Τζαβέλλα, δασκάλα, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πηγής Τρικάλων.

 Η έρευνα και η διδαχή της ιστορίας βοηθάει να μπει φραγμός στην υποτέλεια και τον εθνικισμό. Συντελεί στη διαμόρφωση μορφωμένων και ελεύθερων πολιτών, που τόσο ανάγκη το ‘χουν σήμερα οι ελληνόπαιδες.

Στόχος των διοργανωτών είναι να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο στα Τρίκαλα η ιστορική ημερίδα, αποκτώντας βάθος και ευρύτερο ενδιαφέρον.

Η «Πρωτοβουλία» καλεί κάθε πολίτη και φορέα να παρευρεθεί στην ημερίδα, με τη δυνατότητα να τοποθετηθεί και να εκθέσει ελεύθερα τις απόψεις του.