Τιμήθηκε το έθιμο της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας στη Φανερωμένη

Την Παναγία που είχαν προστάτη οι αγρότες της περιοχής μας κι άλλων περιοχών της χώρας που προετοιμαζόταν το μήνα Νοέμβριο ή ολοκλήρωναν την σπορά των σιτηρών.

Με άκρως παραδοσιακό τρόπο ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό φθινόπωρο στη Φανερωμένη. Το ΚΑΠΗ της Φανερωμένης σε συνεργασία με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Κώστα Καμήτα διοργάνωσαν εκδήλωση, τιμώντας την Παναγία την Πολυποσπορίτισσα. Την Παναγία που είχαν προστάτη οι αγρότες της περιοχής μας κι άλλων περιοχών της χώρας που προετοιμαζόταν το μήνα Νοέμβριο ή ολοκλήρωναν την σπορά των σιτηρών.

Αφού η σπορά των σιτηρών τελείωσε και οι βροχές των τελευταίων ημερών θα εξασφαλίσουν το καλό φύτρωμα των σπόρων, οι κάτοικοι του χωριού, τα άτομα της τρίτης ηλικίας τίμησαν την Παναγία, γυρίζοντας το χρόνο πίσω αρκετά παλιά, την εποχή που υπήρχαν εν ενεργεία αγρότες.

Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν πολυσπόρια και διάφορα εδέσματα που παρασκεύασαν με πολύ μεράκι οι γυναίκες του χωριού και συνοδεύτηκαν με ευχές για καλή επιτυχία των σπαρτών. Η γιορτή της Πολυσπορίτισσας είναι ένα ωραίο έθιμο που έδεσε τους παρόντες στην εκδήλωση με το παρελθόν και τις ασχολίες των κατοίκων και γίνεται ακόμα πιο όμορφο, όταν μαζί με όλα τα παραπάνω συνοδευόταν με παραδοσιακό φαγητό και κρασί. Εδώ την σφραγίδα της επιτυχίας έβαλαν οι μάγειροι κ. Αλεξόπουλος Βασίλης και Κλωτσοτήρας Θωμάς.

Παρευρέθηκε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Μεριβάκης Αθ. και ο γιατρός του Κ.Υ.Φ και δημοτικός σύμβουλος κ. Παπαγεωργίου Ανδρέας.

Με την ευκαιρία θα αναφερθούμε και στην εκδήλωση του Οκτωβρίου που διοργανώθηκε η καθιερωμένη ετήσια γιορτή αφιερωμένη στην Ημέρα των Ηλικιωμένων. Ομιλητής για το πνεύμα της ημέρας, ήταν ο κ. Παπαγεωργίου Ανδρέας, γιατρός στο Κ.Υ.Φ και δημοτικός σύμβουλος. Με απλά λόγια αναφέρθηκε στα δικαιώματα της τρίτης ηλικίας, καθώς και σε ζητήματα υγείας.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Μεριβάκης Αθ., ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Καραμάνος, ο υπεύθυνος του ΚΥΦ κ. Γιάννης Σακελλαρίου και υποψήφιος Δήμαρχος Φαρκαδόνας, ο κ. Μπαγιώτας Μιχάλης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος και ο γιατρός του Κ.Υ.Φ κ. Σβερώνης Χρήστος.

Πρέπει ακόμα να αναφερθούμε σε ένα πρόσωπο που τιμάει με την παρουσία του, και τα καλά του λόγια προς τους ηλικιωμένους. Είναι ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Καραγκούνηδων κ. Αποστόλης Φιρφιρής.

Με την ευκαιρία της Εθνικής μας εορτής στις 28 Οκτωβρίου το ΚΑΠΗ Φανερωμένης συμμετείχε στην εκδήλωση της Τ.Κ. Το δάφνινο στεφάνι κατατέθηκε στο μνημείο εν μέσω συγκίνησης των χωριανών από την κ. Βασιλική Γ. Παχή.

Η καλή οργάνωση των εκδηλώσεων που βγαίνει από την συνεργασία του Δήμου Φαρκαδόνας, του Προέδρου της Τ.Κ και του τοπικού ΚΑΠΗ, τα αποτελέσματα είναι άριστα και ενθαρυντικά για μελλοντικές εκδηλώσεις που αφορούν την Τρίτη ηλικία, την λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό.