«Ζήσε Μάη μου…να πάρεις σύνταξη από τον ΟΓΑ»

Ακόμη περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι του γεννηθέντες το 1951, χηρείας και διαδοχικές να λάβουν τη σύνταξη από τον πρώην ΟΓΑ

Καθημερινές είναι οι επισκέψεις Φαρκαδόνιων συνταξιούχων του ΟΓΑ γεννηθέντων το 1951 στη γειτονική Λάρισα και στα κεντρικά του ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας. Ο λόγος οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απόδοση των συντάξεων. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες ηλικιωμένοι κατέθεσαν τα αιτήματα για λήψη συντάξεων καθ΄ όλο το διάστημα του 2018 μέχρι και σήμερα δεν έλαβαν τις συντάξεις τους. Ο λόγος οι ελλείψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας που δεν αφήνουν περιθώρια για την απόδοση των συντάξεων. Φτάνει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι έχουν διευθετήσει τις αιτήσεις που κατατέθηκαν έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ενώ έχουν μπροστά τους το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κατέθεσαν αιτήσεις τους μήνες Οκτώβριος – Δεκέμβριος του 2018, θα λάβουν τα αναδρομικά και θα αρχίσουν να πληρώνονται πιθανότατα από το τέλη του Φλεβάρη.

Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για όσους κατέθεσαν αιτήσεις διαδοχικής (ΟΓΑ και άλλων ασφαλιστικών φορέων). Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εξέταση των αιτήσεων βρίσκεται σε εκείνες που υποβλήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2018 με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ακόμη μεγαλύτερη αναμονή για την πληρωμή.

Και στις συντάξεις χηρείας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στην παρούσα φάση εξετάζονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2017, τη στιγμή που ολοκληρώνεται το 2019. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία βρίσκεται δυο ακριβώς χρόνια πίσω.

Η κατάσταση αυτή σαφώς και προκαλεί αγανάκτηση και απόγνωση στους συνταξιούχους και δη σε όλους εκείνους που έχουν εγκαταλείψει το αγροτικό επάγγελμα και περιμένουν να ζήσουν από την σύνταξη. Προβληματισμός επικρατεί και για όσους γεννήθηκαν το 1952 και κατέθεσαν αιτήσεις αλλά μέχρι σήμερα δεν εξετάστηκαν. Η εξέταση των αιτήσεων του 2019 θα ξεκινήσει από τον νέο χρόνο, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους γεννηθέντες του 1951.

Ουσιαστικά όλη αυτή η καθυστέρηση οδηγεί τους συνταξιούχους να κρίνονται επίσημα συνταξιούχοι και να λαμβάνουν σύνταξη στα 68,5 έτη.