Ζωντανεύουν κάθε χρόνο οι μνήμες στα μάτια του Πασχάλη Παπαναστασίου

Σαράντα έξι (46) ολόκληρα χρόνια και οι μνήμες δεν ξεθωριάζουν στα πρόσωπα όλων. Μένουν χαραγμένες στις πράσινες και κόκκινές γραμμές της Κύπρου, στο 34,4 του νησιού που έχει καταληφθεί από τους Τούρκους, στο «Δεν Ξεχνώ» που αντικρύζει κανείς επισκεπτόμενος την Μεγαλόνησο

Οι δυσάρεστες μνήμες της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» στις 20 Ιουλίου 1974 ξυπνούν τόσο στους Έλληνες, όσο και στους Κύπριους.

Στις 20 Ιουλίου του 1974, στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Αττίλας» εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν την Κερύνεια, δημιουργώντας ένα προγεφύρωμα προς τη Λευκωσία.

Αφορμή στάθηκε το πραξικόπημα που είχε προηγηθεί στις 15 Ιουλίου. Το πραξικόπημα είχε οργανωθεί από τους δικτάτορες της Ελλάδας, προκειμένου να ανατραπεί ο Μακάριος Γ΄ και να ενωθεί στη συνέχεια με την Ελλάδα.

Στην υπεράσπιση των Κυπριακών χωμάτων και στα όσα δυσάρεστα γεγονότα σημειώθηκαν εκείνο του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου του 1974 και των επόμενων ημερών πέραν των Κυπρίων στρατιωτών συμμετείχαν και Έλληνες Στρατιώτες, μέλη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Έλληνες στρατιώτες που αναχώρησαν άρον-άρον από την χώρα μας κι από Ελληνικές στρατιωτικές μονάδες με προορισμό την Κύπρο, με σκοπό να στηρίξουν τους συναδέλφους Κυπρίους και τα Ελληνικά χώματα.

Πολλοί από αυτούς καταγόταν από το νομό Τρικάλων, όπως και από το Δήμο Φαρκαδόνας. Κάποιοι απ’ αυτούς επέστρεψαν ζωντανοί πίσω στα σπίτια τους και στην Ελλάδα, κουβαλώντας τις δυσάρεστες μνήμες που κρατούν ακόμη ζωντανές, μετά από 46 ολόκληρα χρόνια. Άλλοι δυστυχώς άφησαν την τελευταία τους πνοή, μαχόμενοι στην Κύπρο, άλλοι δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν.

Κάποιοι Έλληνες και αξιωματικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από φίλια πυρά και τα οστά τους επαναπατρίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, δυο περιπτώσεις εξ αυτών έχουμε και στο νομό Τρικάλων.

Κάποιοι γύρισαν πίσω, γύρισαν πίσω και θυμούνται τα όσα έζησαν, πριν από 46 ολόκληρα χρόνια. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους τους επιζήσαντες και ο συντοπίτης Πασχάλης Παπαναστασίου καταγόμενος από τον Κλοκοτό.

Μαζί με άλλους συναδέλφους του στρατιώτες που υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία αναχώρησαν για την Κύπρο, προκειμένου να υποστηρίξουν τις εκεί στρατιωτικές δυνάμεις που αγωνιζόταν να κρατήσουν την Κύπρο και να μην την παραδώσουν σε Τουρκικά χέρια.

Οι εικόνες που κρατά στην μνήμη του, ο κ. Παπαναστασίου είναι συνταρακτικές. Ο ίδιος μετά από 46 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή θα έλεγε κανείς, δεν θέλει να τις θυμάται. Όσο κι αν προσπαθεί, πάντα ανήμερα τις επετείου κοιτώντας το ρολόι θυμάται και δακρύζει. Ανατριχιάζει καθώς κάθε λεπτό της ώρας η αγωνία εντείνεται καθώς θυμάται τις σκηνές. Ο ίδιος μετά από χρόνια είναι φειδωλός και δεν θέλει να επεκταθεί στα όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή. Δεν θέλει να θυμάται, ότι κάποιοι συνάδελφοι του που έφυγαν μαζί εκείνο το πρωινό της 20 Ιουλίου για την Κύπρο δεν επέστρεψαν πίσω και αγνοούνται, δεν θέλει να θυμάται την αγωνία, το φόβο, το αίμα που χάθηκε από τους συναδέλφους του. Δεν θέλει να σκέφτεται, όπως και οι συμπολεμιστές του άλλωστε ότι ίσως μπορεί αν ήταν μεταξύ των νεκρών.

Σαράντα έξι ολόκληρα χρόνια και οι μνήμες δεν ξεθωριάζουν στα πρόσωπα όλων. Μένουν χαραγμένες στις πράσινες και κόκκινές γραμμές της Κύπρου, στο 34,4 του νησιού που έχει καταληφθεί από τους Τούρκους, στο «Δεν Ξεχνώ» που αντικρύζει κανείς επισκεπτόμενος την Μεγαλόνησο.

Το χρονικό της εισβολής

Η εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση διήρκησε από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου, και τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κερύνεια. Η δεύτερη φάση διήρκησε από τις 14 έως τις 16 Αυγούστου, και στο διήμερο αυτό ο Τουρκικός στρατός κατέλαβε την Αμμόχωστο, την Καρπασία, τη Μόρφου και πολλά χωριά στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Α΄ φάση της εισβολής 20-22 Ιουλίου: Την 20η Ιουλίου 1974, ημέρα Σάββατο, τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην περιοχή Πέντε Μίλι της Κερύνειας. Ταυτόχρονα, η Τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε στόχους στο νησί και Τούρκοι αλεξιπτωτιστές αποβιβάζονταν στην περιοχή Λευκωσίας-Αγύρτας. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα τουρκικό προγεφύρωμα στην περιοχή ανάμεσα στη Λευκωσία και στην Κερύνεια.

Την ίδια στιγμή κηρύχθηκε στην Ελλάδα γενική επιστράτευση, για να ενισχυθεί η άμυνα της Κύπρου. Εντός της ίδιας ημέρας συνήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βγάζοντας την απόφαση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο νησί και να απομακρυνθούν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο. Ακόμη, ζητήθηκε από τις εγγυήτριες δυνάμεις, Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης και τάξης στο νησί.

Το παράδοξο σ’ αυτή την απόφαση του ΟΗΕ ήταν πως δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα της τουρκικής εισβολής.

Τελικά, στις 22 Ιουλίου και ώρα 16:00 σταμάτησαν οι πολεμικές συγκρούσεις. Βέβαια, στο διάστημα αυτών των δύο ημερών η Τουρκία κατόρθωσε ανενόχλητη να αποβιβάσει στο νησί τα στρατεύματά της.

KRINI LIVE