Μεγάλη επιτυχία και απήχηση συνάντησε το Α΄ Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού στη Φαρκαδόνα

Τις καλύτερες των εντυπώσεων άφησε το Α΄Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού στη Φαρκαδόνα

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου υπό την παρουσία πλήθους φορέων, επιστημόνων και απλών πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας και έκλεισαν το μεσημέρι της Κυριακής με την ευχή το Β΄ Συνέδριο να διεξαχθεί με ανάλογη συμμετοχή ερευνητών και επιστημόνων και οι εκδηλώσεις που άνοιξαν το Σαββατοκύριακο να εξελιχθούν μελλοντικά σε θεσμό.

Τη διοργάνωση του διήμερου Συνεδρίου που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Φαρκαδόνας ανέλαβε η ηλεκτρονική εφημερίδα «Κρήνη Live» σε συνεργασία με το ιστορικό περιοδικό «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» υπό την αιγίδα του  Δήμου Φαρκαδόνας (Πέλιννα).

Η ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με το συγκερασμό γνώσεων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία αποτέλεσαν το βασικό στόχο των διοργανωτών, οι οποίοι εξέφρασαν τη σιγουριά πως το Συνέδριο θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε θεσμό.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 27 επιστήμονες και ιστορικοί με ισάριθμες ανακοινώσεις σχετικές με την αρχαιολογία, την ιστορία, τη λαογραφία, τη φιλολογία, τη γλωσσολογία και την αρχιτεκτονική της περιοχής μας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης, ο οποίος εξήρε το έργο όλων εκείνων που συνέβαλλαν για τη διεξαγωγή του, πολύ περισσότερο για τον διαχειριστή της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Κρήνη Live» κ. Θοδωρή Λακιάρα.

“Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση. Ένα συνέδριο που έρχεται να συνδέσει το πολιτιστικό – ιστορικό παρελθόν των χωριών της Φαρκαδόνας με το παρόν.

Πραγματικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για την διοργάνωση”, σημείωσε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.

“Ως Εκκλησία αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια. Είναι ένα συνέδριο που σέβεται την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Οφείλω να ομολογήσω ότι η πίστη μας συνδέεται με την ιστορία και οφείλουμε να στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες”, σημείωσε ο Σεβασμιότατος.

Αξιόλογο και άκρως σημαντικό χαρακτήρισε στο χαιρετισμό του το συνέδριο ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Τσίγκας.

“Οι άνθρωποι που σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό τους έχουν μέλλον. Δεν ξεχνούν και δεν θα ξεχαστούν οι ίδιοι ποτέ”, ανέφερε ο κ. Τσίγκας.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι κ.κ. Κώστας Σπανός εκπρόσωπος του περιοδικού “Θεσσαλικό Ημερολόγιο” και η Ελένη Μορέλλα εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Κρήνη Live», οι οποίοι χαιρέτησαν τις εργασίες και μίλησαν για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που πρέπει τα επόμενα χρόνια να βρει πολύ περισσότερους μιμητές.

Κατά την πρώτη συνεδρία το προεδρείο αποτελούνταν από τους κ.κ. Χρήστο Μπουλούμπαση και Ελένη Τζαβέλα.

DSC_0285

Ο κ. Χρήστος Μπουλούμπασης και η κα Ελένη Τζαβέλλα

Στην πρώτη συνεδρία μίλησαν οι κα Μαρία Βαϊοπούλου, αρχαιολόγος, που αναφέρθηκε στον Οικισμό της Εποχής Χαλκού στη Θέση Ασβεσταριά του Πετρωτού, οι κ.κ. Λευκοθέα Θεογιάννη και Δημήτρης Αθανασίου, αρχαιολόγοι, που μίλησαν για τους αρχαιολογικούς τόπους του Δήμου Φαρκαδόνας, ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος, που στάθηκε στα αρχαιολογικά τεκμήρια του Δήμου Φαρκαδόνας, ο κ. Αλέξης Γαλανούλης, ερευνητής – εκπαιδευτικός, που ανέλυσε τα 14 νομίσματα της Αρχαίας Φαρκαδόνας, η κα Κρυσταλλία Μαντζανά, αρχαιολόγος, που επικέντρωσε την προσοχή της στο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων στο Δήμο Φαρκαδόνας, η κα Ουρανία Μπαλογιάννη, αρχαιολόγος που αναφέρθηκε στις μνημειακές διαδρομές του Δήμου Φαρκαδόνας και ο Κώστας Τσόδουλος ιστορικός που εισηγήθηκε ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας.

Στη δεύτερη συνεδρία συμμετείχαν στο προεδρείο οι κ.κ. Μαρία Βαϊοπούλου και Παναγιώτης Δαμάσκος.

DSC_0514

Η κα Μαρία Βαϊοπούλου και ο κ. Παναγιώτης Δαμάσκος

Για περισσότερο της μιας ώρας πέντε εισηγητές παρουσίασαν πλήθος θεμάτων. Ειδικότερα η κα Σταυρούλα Νάκου, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Τ.Ε. , παρουσίασε το θέμα των μελετών συντήρησης των τοιχογραφιών και τέμπλου του Αγίου Νικολάου Κρήνης, ο κ. Βασίλης Σπανός, ιστορικός – ερευνητής, ανέλυσε αρχαιολογικά στοιχεία του Κλοκοτού και οικισμών της Φαρκαδόνας, η κα Μαρία Τσιόλκα Ιστορικός, μίλησε για την Επισκοπή Γαρδικίου και η ιστορικός κα Ελένη Σαπουνά για τον ιστορικό πλούτο της Φαρκαδόνας.

Στην 3η συνεδρία το προεδρείο απαρτιζόταν από τους κ.κ. Κρυσταλλία Μαντζανά και Κώστα Σπανό.

DSC_0223

Η κα Κρυσταλλία Μαντζανά και ο κ. Κώστας Σπανός

Η τρίτη συνεδρία άνοιξε με τον Δημήτριο Καλλούσιο ιστορικό – ερευνητή, που μίλησε για τα εκκλησιαστικά του Δήμου Φαρκαδόνας, και συνέχισε με το κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ, ερευνητή, με αναφορά στην τοπική ενδυμασία των διαμερισμάτων του δήμου Φαρκαδόνας, ενώ στη γραμμή του ιστορικού χρόνου του Γριζάνου στάθηκε ο κ. Παναγιώτης Δαμάσκος διδάκτωρ Φιλοσοφίας.

Στην τέταρτη συνεδρία στο προεδρείο συμμετείχαν οι Ηλίας Καραμάνος και Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης.

DSC_0288

Ο κ. Ηλίας Καραμάνος και ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης

Εκεί οι εισηγητές κ.κ. Ελένη Μορέλλα, αρχιτέκτων μηχανικός μίλησαν για την αρχιτεκτονική των αρχών του 20ου αι. στην Κρήνη, η Ελένη Τζαβέλα εκπαιδευτικός παρουσίασε το νερόμυλο του Καρακαμτσί ενώ κλείνοντας η κα Θεοδώρα Παπαμιχαήλ, τελειόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου τμήμα Μετάφρασης μίλησε για τις ομοιότητες και διαφορές του γλωσσικού ιδιώματος στις κοινότητες Πελινναίων.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής. Στο προεδρείο κάθισαν οι κ.κ. Βαϊος Μαλέκας και Ηλίας οικονόμου που διηύθυναν τη συζήτηση.

DSC_0457

Ο κ. Βάιος Μαλέκας και ο κ. Ηλίας Οικονόμου

Στην πέμπτη κατά σειρά συνεδρία συμμετείχαν αξιόλογοι ερευνητές και επιστήμονες. Ειδικότερα ο κ. Νεκτάριος Κουτσόγιαννος, ερευνητής, μίλησε για το ξηροπόταμο μεταξύ Φαρκαδόνας και Κλοκοτού, ο Γιώργος Μαγαλιός, φοιτητής, για τα εθιμικά τραγούδια του Κεραμιδίου, για το έθιμο του Κλήδονα στη Φαρκαδόνα η κα Δέσποινα Μπότη, φιλόλογος, για το έθιμο του Καβουκιού στο Ζάρκο η κα Αφροδίτη Βανακάρα, φιλόλογος, ενώ ο ερευνητής κ. Δημήτρης Νάστας για τα γαμήλια έθιμα του Πετρωτού.

Στην έκτη και τελευταία συνεδρία παρίστατο ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης  και ο κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ.

DSC_0696

ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης και ο κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ.

Εκεί ο κ. Θωμάς Θεοχάρης, εκπαιδευτικός, μίλησε για το δημοτικό σχολείο Κρήνης, ο κ. Κυριάκος Μπουλούμπασης, ειδικός παιδαγωγός για την συνομιλιακή μείξη κωδικών στους παλιν/ντες μετανάστες 1ης γενιάς απο τη Γερμανία στη Οιχαλία, ο κ. Απόστολος Χριστόπουλος, τεχνολόγος γεωπόνος, για τα αυτόχθονα ζώα στο Δήμο Φαρκαδόνας και ο κ. Βαϊος Μαλέκας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, για το αρχαίγονο δάσος του Δήμου Φαρκαδόνας.

Την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συγκροτούσαν οι Κων/νος ΚοσμάςΘεόδωρος Λακιάρας, Βάιος ΜαλέκαςΕλένη ΜορέλλαΑντώνης Παπαμιχαήλ και Μαρία Τσιόλκα.

Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου συμπεριλαμβάνονταν οι Βαϊοπούλου Μαρία-Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ε.Φ.Α. Καρδίτσας, Δαμάσκος Παναγώτης-Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαντζανά Κρυσταλλία-Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ε.Φ.Α. Τρικάλων, Μπουλούμπασης Χρήστος- Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Σπανός Κώστας-Συνταξιούχος Δάσκαλος και Ιστοριοδίφης, Τζαβέλλα Ελένη-Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών.

Τη Γραμματειακή Υποστήριξη του Συνεδρίου έχουν αναλάβει οι:  Ντιούδη Αρχοντία– Αρχαιονόμος Βιβλιοθηκονόμος, Πατσιάνη Ερασμία– Φιλόλογος, Ρόζμους Κατερίνα– Φιλόλογος Γλωσσολόγος, Τζίμα Μαίρη– Ιστορικός,Τσιόκα Μαριλένα– Οικονομολόγος.

Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ και η ΕΡΑ Λάρισας.