Ξετυλίχτηκε η παράδοση και τα έθιμα των χωριών της Φαρκαδόνας στο Γριζάνο

Αναμφίβολα τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού αποτελούν τα γνωρίσματα που συνθέτουν την φυσιογνωμία του τόπου του. Στοιχεία που αποτελούν τις ρίζες του, γενικά την ιστορία του. Η ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας χαρακτηρίζεται από τον πλούτο της παράδοσης, μεγάλο μέρος της οποίας καταλαμβάνουν τα ήθη και τα έθιμα.

Αυτά τα έθιμα αποτυπώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο το μεσημέρι της Κυριακής σ’ ένα από τα 18 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Αναδρομή στο παρελθόν λοιπόν με έντονη την γεύση από τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση του τόπου μας έγινε το πρωί της Κυριακής στην κεντρική πλατεία του Γριζάνου της Φαρκαδόνας.

Στην διάρκεια της εντυπωσιακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το Δήμο Φαρκαδόνας και Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας αναβίωσαν έθιμα του παρελθόντος ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Η εκδήλωση τιτλοφορούνταν “Χριστός Γεννιέται, Χαρά στον Κόσμο – Έθη και Έθιμα του 12ημερου”. Η κεντρική πλατεία του Γριζάνου παρά το κρύο, ξεχείλισε από ιστορία και παράδοση καθώς μέλη των Συλλόγων αναβίωσαν ήθη και έθιμα του 12ημερου, κάλαντα, τραγούδια ενώ παρουσίασαν τοπικές και παραδοσιακές γεύσεις των δημοτικών διαμερισμάτων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Mορφωτικός Eξωραϊστικός Σύλλογος Γριζάνου “Ο ΒΛΥΖΑΣ”, ο Μουσικός Σύλλογος Φαρκαδόνας “Ο ΑΜΦΙΩΝ”, η Ομάδα Γυναικών Αχλαδοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζάρκου “Ο ΦΑΫΤΟΣ”, οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Κλοκοτού, της Κρήνης, του Πετρωτού “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”, οι Σύλλογοι του Γριζάνου “ΑΓΑΠΗ”, & Γυναικών, ο Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας και ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας. Τα μέλη όλων των Συλλόγων ακολουθώντας τις παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων τους, ετοίμασαν και προσέφεραν στους παρευρισκομένους πλούσια και λαχταριστά εδέσματα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους παράγοντες της Περιφερείας του Δήμου Φαρκαδόνας και πλήθος φορέων και κατοίκων της περιοχής.